Maandag 31 maart 2014.

Voor de verandering eens een stukje van mij (John).
Nog steeds vanuit een zeer warm Tamale ( 42° C) maar gelukkig hebben we fannen of airconditioning maar ik verfoei de momenten wanneer de elektriciteit wordt uitgeschakeld (lights-off) en er nergens verkoeling te vinden is. Dan verlang ik toch wel eens naar het druilerige Nederland.
Yvonne en Daniëlle ( mijn dochter) hebben de afgelopen week weer diverse projecten bezocht van Vrijwillig Wereldwijd en van Kidz Active.

Zo werd een bezoek gebracht aan Judah Mahama Vocational Centre. Een opvanghuis voor kansarme meisjes en jonge vrouwen. Uit naam van Vrijwillig Afrika (onderdeel van Vrijwillig Wereldwijd) werden er rijst, tomaten, olie en veel meer afgegeven. De voorraad rijst was al 2 dagen op, dus honger. Ook werd naaigerij zoals garen en kralen afgegeven.

Afgelopen woensdag was er weer een PTA (Parents Teachers Association) vergadering gehouden onder de mangoboom bij de school.
De opkomst was groot, zo’n 250 ouders en leraren deden mee aan het overleg.
Ik ben trots op mijn vrouw Yvonne als ik haar in haar eentje in het Engels de menigte hoor toespreken en de vergadering leiden.

De besproken onderwerpen waren:

Iedereen beloofde beterschap en kijkt verwachtingsvol uit naar de volgende vergadering.

Met de nieuwbouw vordert het gestaag. Afgelopen week werden de dakspanten op de klaslokalen aangebracht. Helaas nog niet op de lerarenkamer met als gevolg dat tijdens een hevige onweersbui/storm, afgelopen zondagnacht een gedeelte van de lerarenkamer instortte. Een van de vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd, Boudewijn, afgestudeerd in bouwkunde, adviseert Big Daddy de aannemer, om de muren vakkundig te herstellen.
Deze stormschade geeft toch een vertraging van bijna 2 weken in de bouw.


Ook is er begonnen met het (handmatig) graven van een kuil van 2 x 2 x 2 meter om de septic tank in op te metselen voor de nieuwe kleuter wc`s.
Dus, zoals je ziet, alles met voor- en tegenspoed.

Gelukkig zijn er nu vaker vrijwilligers (3 op dit ogenblik) die onderhoud plegen aan de school. Alles wordt oud en wordt ook intensief gebruikt en dat merk je wel.
Een lijstje:

 


We zijn hier heel blij mee, vooral ik, omdat enig zwaar werk met mijn geblesseerde rug niet mogelijk is.

Beste lezers en lezeressen. Ik hoop jullie weer enigszins op de hoogte gebracht te hebben van het laatste nieuws.

Groetjes John, Yvonne en Daniëlle.


Vrijdag 21 maart 2014.

De temperaturen lopen hier nog steeds dagelijks op, het is op dit moment 44 graden, en geloof me dat is warm.
Inmiddels is onze dochter Daniëlle hier alweer bijna twee weken, en is zij heel hard aan het werk op de Kidz Active school, zij is met andere vrijwilligers het kantoor voor de nieuwe directeur aan het schilderen en opknappen, ook  het kantoor van Sylvester  wordt onder handen genomen en  de computerruimte wordt opgeknapt  en geschilderd.
Kost een vermogen aan verf en muurverf, maar dan heb je ook wat, super blij mee.

John en ik waren gisteren zeer geëmotioneerd, we waren op school en liepen ieder afzonderlijk de klas in van( onze) Junior High School, John om te filmen door de voorste deur en ik gewoon om te checken door de achterste deur,toen zagen we elkaar pas, John bleef daar staan, en ik ben bij een jongen in de schoolbank gaan zitten, de les ging over het Ghanese geld, inclusief berekeningen etc., hoog niveau, en daar wisten dus ( onze) kinderen antwoord op te geven, en de leraar deed het echt fantastisch, na de les liepen we samen de klas uit, en zeiden, wauw, als we niet zo hadden doorgedramd met de school en alles, hadden deze kinderen nooit deze kans gehad, zo dat moest ik ff kwijt.
De bouw gaat echt erg goed, bij de lerarenkamer en de store zijn ze  met metselen al op de hoogte aangekomen voor het dak, en ook de nieuwe klaslokalen gaan als een speer, maar wel onder leiding van John, wat wel er hard nodig is, dat stukje begeleiding en coördinatie.
Wij, Kidz Active Foundation, zijn de Rotary Waal en Devel, dan ook echt zeer dankbaar, aangezien we een heel eind kunnen afronden met de bouw van de school dit jaar, en dat is toch wel heel apart in het jaar van het 10 jarig bestaan van Kidz Active Nederland en Ghana.

Maar zeker niet minder dankbaar zijn wij,  met het vorig jaar gedoneerde geld ( kijk op de website bij home) voor de electra, kunnen we ook dat gewoon door laten gaan, dus overal komt verlichting etc.
We ( John en ik )onderhandelen ons helemaal suf met Big Daddy en z’n architect, er is iedere dag wel iets waar over moet worden gediscuseerd, zooooooooooooooooooooooo vermoeiend, maar komt goed.
Afgelopen week, eindelijk de lang beloofde werkschoenen gekocht , met ijzeren neus, voor de werknemers van de bouw, ze werken zoals ik al zei, op slippertjes of laarzen, oh wat waren ze blij, en waren John en ik  blij dat we eindelijk het lang beloofde konden  waarmaken, echt super, geen beschadigde voeten meer, veel veiliger, pppffftt gelukkig.
Wat denk je, ik kom 5 minuten later weer op de bouw, heeft nog maar één persoon z’n werkschoenen aan, ik zeg wat is dat nou, wat blijkt, dat is zonde, ze doen ze aan naar de kerk op zondag????????

Ook navraag gedaan hoe het mogelijk is, dat we zoveel kinderen in de crèche en de éérste kleuterklas hebben, ruim 60 per klas, terwijl  44 onze max is. Nou dat wist Sylvester als enige, hij vroeg,( terwijl er een hele rij nieuwe mensen stond om hun kind in te schrijven bij ons op school, aan  Madame Esther, hoeveel kinderen heb je in je klas, en zij zegt, 20, en madame Victoria ook) dus zegt Sylvester dan kan ik er bij iedere klas nog 20 bij stoppen,( iedere klas had er dus al 44 ) en zo geschiedde?????? Haha ja het blijft Ghana.
Uiteraard alweer naar de GES geweest, lang gesprek gehad, en ze zijn er mee bezig, dus volgende week ga ik weer samen met Sylvester.( aanhouder wint toch ???)

Volgende week woensdag hebben we weer een PTA gepland, een vergadering waarbij ouders, leraren en Chief en alles wat belangrijk is  naar onze school moet komen, deze vergaderingen spelen zich onder de mangoboom op school af, voornaamste reden dit keer, de ouders te vertellen, dat het Gouverment de school niet heeft overgenomen ( zijn ze bang voor, slechte en veel duurdere scholen) en dat wij alles zullen doen om dat tegen te houden, maar het zou wel fijn zijn als er eens iemand schoolgeld betaalde, verdorie vier cedis per maand,( € 1,25 ) is ook hier erg goedkoop, en dat inclusief uniform, schoolboeken, eten en noem maar op. Zelfs op een gouverment school betaal je minimaal 8 cedis, en dat is zonder boeken, eten of wat dan ook. Maar goed, we hebben niet voor niets een school gebouwd daar waar het echt nodig is en waar er nog honger is in de gezinnen.

In de kleuterklas van de week een nieuw schoolbord laten maken, een laag bij de grond, zodat ook de kinderen er op kunnen tekenen, wat denk je, is er voor het zwart maken weer  het batterijen afval gebruikt, nou ik was echt woedend, ik zeg dat is puur gif, het gaat om kleine kindjes, nou dat moest ik ruim zien?????, maar goed er wordt nu opnieuw zwart gemaakt, met schoolbordenverf.
Morgen wordt er ook één gemaakt in de crèche, ook worden er deuren gemaakt voor de crèche en de kleuterklas, wat nog steeds moest gebeuren, maar het geld was op in november, dus nu erbij.
Alhoewel we nu alweer de zenuwen hebben of het financieel allemaal wel gaat lukken, we moeten de schoolmeubels( kinderen en leraar) en uniformen ook vóór september bestellen, pppffftt moeilijk.

De bibliotheek heeft op dit moment  twee vaste vrijwilligers en ook nog vrijwilligers die zomaar gaan helpen, en allemaal vinden ze het super om er te werken, vooral het lesgeven vindt iedereen erg leuk. De vrijwilligers zijn nu de printshop aan het promoten, en gaan ( Kidz Active dus)van de week hiervoor een uithangbord bestellen, zodat het duidelijker wordt dat je daar kunt printen.
De vrijwilligers maken er al gebruik van, dus dat is super gaaf.
15 maart weer de betaaldag gehad van de micro-kredieten in het Chiefspalace en konden we gelukkig, dankzij de donaties, ( kijk op home van onze website)  weer nieuwe leningen uitgeven, en er waren verschillende vrouwen die dus een bonus kregen omdat ze het hele geleende bedrag hadden terug betaald zonder een maand over te slaan, ( zonder goede reden), één  had zelfs  22 cedis bonus, ze deed een dansje, het werkt zo motiverend, echt heel erg leuk.
Ook voor Vrijwillig Wereldwijd weer op pad geweest voor nieuwe projecten, ( worden ons aangeboden) en er zitten weer juweeltjes tussen, zoals bv een school voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen, wauw mooi project.

John is alle boekhoudingen aan het doorgronden, doen we uiteraard ook in Nederland, maar nu met echt bonnetjes etc., altijd vinger aan de pols houden.
Ook uiteraard veel gesprekken met de nieuwe en oude onderwijzers, en Sylvester hoe alles te laten verlopen,
Deze week een meeting gehad met onze "oude"onderwijzers waarbij wij hebben kunnen vertellen dat iedereen weer opslag heeft gekregen. We zaten (zitten) met de salarissen nog steeds onder het Ghana advies.
Hassan is nog steeds druk met de microkredieten , Habiba doet of ze het nog druk heeft op school, maar komt toch nog steeds twee ( of één)keer in de week  smorgens op school, om te kijken of alles loopt zoals het lopen moet.
We kunnen dr nog steeds niet missen, ze oefent toch wel wat druk uit, dat is nodig.
De gezelligheid in huis ( Kidz Active Lodge)met eerst zussen en nu dochter is wel erg luxe, heerlijk is dat.

Ik ben van de week met Daniëlle naar een project geweest in een heel klein dorpje, in Kumungo, een midwifes project, het was heel bijzonder en erg leuk dit met Daan te doen.
Ik heb rode kralenkettingen gekocht, die zijn om rond je buik te dragen als bewijs of vraag naar vruchtbaarheid, deze kettingen had ik naar dat dorp om mn nek gehangen, stond heel mooi, de vrouwen daar, ( spreken alleen Dagbanli) moesten erg lachen en zeiden, het moet rond je buik, ik zei ik weet het, maar vanwege mijn leeftijd hang ik het om mn nek, en ik wil ook geen kinderen meer, nou het hek was van de dam, want wat moest mijn echtgenoot nou??????????
Sorry even vergeten, dat je hier niet zegt dat je geen kinderen meer wilt, en ja wat moet mijn man nou, hahaha, nou gewoon!!!!!!!!!!

Allemaal weer bedankt voor het lezen, tot het volgende verslag, groetjes Daniëlle, John en Yvonne.


Zaterdag 8 maart 2014, Tamale.

Wat was het bijzonder om mijn twee zussen hier in Tamale te hebben, en ze alles te kunnen laten zien waar we zo hard voor hebben gewerkt, de Kidz Active School, het weeshuis, maar ze zijn bv ook mee geweest naar een bespreking met de directie, in het grote West-ziekenhuis , om er toestemming voor elkaar te krijgen om daar vrijwilligers te mogen plaatsen voor Vrijwillig Wereldwijd. Wat uiteraard niet in één gesprekje lukt, dit was het zoveelste gesprek al, en daarna nog vele gesprekken met de Ghanian  Health Care, moeilijk, moeilijk, zijn we al maanden mee bezig.
Maar afgelopen maandag zijn de eerste twee verloskundigen er begonnen. Yes.
 
Ook was het erg leuk dat Ellen,(mn zusje)een tandenpoets project heeft gedaan, voor alle kinderen en leraren had ze een tandenborstel en een tubetje tandpasta gedoneerd gekregen,( 500 dus) ( zie onze  website Home), Ellen had ook een mooi groot gebit, en een grote tandenborstel meegenomen om de lessen voor de klassen goed te kunnen presenteren, de kinderen smulden ervan. We hebben nog wat over voor een ander project, echt fijn.
Saskia, mijn andere zusje, had een hele koffer met echte autootjes meegenomen, ( ijzeren dus) kraaltjes voor de meisjes, duplo en lego, en een heel speelhuis voor de meisjes, de crèche stond op z`n kop, zo gaaf, a.s. week ga ik nog een hele berg speelgoed naar de bibliotheek brengen, ook van Saskia, allemaal gekregen van de ( haar)kids, super bedankt.
Buiten dat het leuk was mn zusjes  alles te laten zien, was het ook super leuk  en gezellig, en hebben we erg gelachen, dus heerlijk.
   
En dan hebben we ook nog ander goed nieuws, we kunnen vanwege een donatie van €  1.500,-, ( dus nu hebben we de benodigde  € 6.500,-) de kinder wc’tjes, laten bouwen zoals we van plan waren, Yes,
Dus niks meer met z`n 110 tegelijk onder de mangoboom plassen, want op de een of andere manier zitten er in de crèche en de eerste kleuterklas ineens  55 kinderen per klas???????? Een enkele keer zelfs  60, ik ga dr achteraan, haha. Doordat we het wc-gebouwtje toch groter kunnen maken krijgen we meer wc’tjes, dus kunnen er meer tegelijk, gelukkig.
 We hebben, zie website, nieuwe donaties gekregen voor de micro-kredieten, dus kunnen we weer nieuwe leningen en bonussen uit gaan betalen. Wat zullen de vrouwen hier weer blij mee zijn.
Ook hebben we voor twee maanden  eten gekregen voor de maaltijden op school, ( van twee vrijwilligers hier, onze  dank.
De Rotary Waal en Devel heeft ons de tweede helft van de grote donatie uitbetaald, dus we kunnen hier lekker doorgaan, echt fijn.
      
Een van de vrijwilligsters heeft geld gedoneerd  voor het maken van stenen, zodat we, als we meer geld hebben, de kamers voor Christopher, onze wachtman op school kunnen gaan maken,(verplaatsen), het begin is er nu.
Voor diegene die het nog niet weten, vanwege de school, heeft de overheid besloten om een weg te gaan maken die langs de school komt te lopen, maar dat houdt in, dat de compound van Sylvester moet worden afgebroken, (we  zijn al bezig , al 3 jaar ,met het bouwen van een nieuwe compound, kan alleen als we wat geld hebben uiteraard), en van de compound van Christopher moet er aan de linkse kant van zijn compound, drie kamers afgehaald worden, dus twee kamers kunnen blijven staan?????? Haha, en gaan we dus rechts de kamers er weer aanbouwen, zodat de weg er kan komen, dus ook hier zijn we aan begonnen, door middel van het maken van bovenstaande stenen, maar dit is nog niet genoeg om te bouwen.
Op school vordert het gestaag, het opvullen  van de funderingen, was echt heel veel werk, maar is nu gedaan.
We hebben besloten dat we even wachten met de opbouw van de twee klassen,( één of twee weken) eerst de lerarenkamer en store, zodat de leraren hun eigen plek hebben en we de store in kunnen ruimen, nu ligt alles voor tijdelijk in het computerlokaal. Dit  weekend wordt er gewerkt aan een ( veeeeeeel) groter raam voor de directeur van onze school, en wordt er geschilderd en een fan opgehangen, de meubels voor dit kantoor zijn van de week ook al aangekomen. Ook worden dit weekend de zonweringen voor de crèche en de eerste kleuterklas gemaakt.( Dat zijn gelijk de regenweringen voor als het regenseizoen begint, dan moet het klaar zijn.
     
Ik heb vorige week en van de week verschillende gesprekken gehad met onze nieuwe directeur van de Kidz Active school en met meerdere leraren, blijft moeilijk, ze zijn anders dan de leraren die we altijd hebben gehad, maar het komt wel goed. We moeten toch op één lijn komen, dat is het belangrijkste.
Van de week hebben we controle gehad van de Ghanian Education Service, of iedereen die op onze school werkt ook wel aanwezig was, en of zij het ook zijn die op de salarislijst staan, en controle, of er op de juiste manier wordt les gegeven, dus echt helemaal super, we horen erbij, hèhè.
Het wondenproject op onze school loopt echt heel erg goed, alle kindjes die een wond (je) hebben kunnen naar de vrijwilligster komen, die op dat moment de wondverzorging doet, meest van de tijd een verpleegster, maar niet altijd, zo niet dan wordt het ala mama zoals in Nederland, pleister aandacht en een kus, helpt ook super. Erge wonden brengen we naar de kliniek, met toestemming van de ouders, dan wordt de verantwoording ook te groot. Veel brandwonden, thuis in de compounds nog open houtskool vuur om te koken dus dat wil wel, maar er wordt ook nog wel geslagen of andere nare dingen met de kinderen gedaan, slaan mag hier nog steeds en hard ook, dus een riem of stok wordt nog gebruikt. Wondverzorging is dan ook hard nodig, en als je niets mankeert is de aandacht en een echte pleister ook wel heel erg gaaf, dus moet er ook nog worden opgelet of het nodig is.
     
We zijn nu alweer achter de schermen aan het kijken welke schoolboeken we allemaal nodig hebben voor september, als we met de tweede klas van de Junior High School beginnen, het is toch wat, dat dit ons allemaal is gelukt, complimenten voor alle vrijwilligers van Kidz Active Zwijndrecht in Nederland, we hebben het toch maar gefikst met elkaar, superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
Ook nog goed nieuws is, dat Emanuel, de oudere gehandicapte jongen/man die in een kotje bij het weeshuis woonde, nu in het grote gebouw woont( door ons Kidz Active gebouwd) en daar ook zijn eigen kamer heeft, blij toe, beter voor hem.
 Ik schrijf ook ieder maand voor de Zwijndrechtse kranten, dus volg het nieuws!!!!!!!!!.
 Heel veel groetjes van John en Yvonne, morgenmiddag komt onze dochter Daniëlle aan in Tamale, waar ze een maandje bij ons blijft, heerlijk toch.


Zondag 23 februari 2014.

Zo eindelijk weer even tijd, om iedereen op de hoogte te houden, van onze werkzaamheden in Tamale.
Laat ik deze keer maar gelijk beginnen met zeer vervelend nieuws, er is door de Ghanese overheid besloten dat de geldkraan en de toevoer van ( nieuwe) leraren op en naar alle scholen in Ghana  is stopgezet.( dus gelukkig, beetje goed nieuws, het heeft niets met Kidz Active te maken).
Dit resulteert erin dat de Kidz Active school, nu geen verdere leraren meer krijgt en dat van onze “oude “leraren het salaris zeker niet betaald gaat worden. Dus Sylvester en ik naar de Ghanese Education Service, gelukkig kent de directeur ons inmiddels wel erg goed, we kregen dan ook alle tijd om vragen te stellen.
Zolang deze beslissing er ligt, kan niemand iets doen, ook hij niet. Dus ik zeg, dat houdt in dat wij de school moeten sluiten, de druk van alle salarissen iedere maand is te groot, en niet langer voor ons te doen. Dat houdt ook in, dat de 444 kinderen( 11 klassen met 44 kinderen) ( a.s. september 488 kinderen)geen dagelijkse maaltijd meer krijgen ( 10.000 maaltijden per maand, wat wij ook zelf betalen) en dat zij terug vallen naar compound kinderen zonder school en dagelijkse maaltijd, en geen hoop op een goede toekomst, en ik begin me toch te huilen( echt gemeend, geen toneel) het idee is voor mij niet te behappen, na al het werk wat we hebben verzet.
Eerlijk is eerlijk zowel Sylvester als de directeur schrokken zich rot, de directeur gaat er toch werk van maken, we hebben bijna anderhalf uur met m gesproken en ook gezegd , al is er maar een beetje hulp. We hebben nu wel  7 nieuwe leraren en een nieuwe hoofdonderwijzer, maar financieel zijn we dr natuurlijk nog geen cent mee opgeschoten, alle salarissen die we al hadden zijn er nog steeds.
Inmiddels is het landelijke minimum in Ghana 200 cedis per maand geworden, als wij dat aan alle leraren en andere mensen die bij ons op school werken moeten gaan betalen, hebben we een groot probleem, dat gaat niet lukken.We zijn bizar blij met de gulle donaties van de laatste tijd, daardoor kunnen we nog steeds aan alle verplichtingen voldoen.
We zijn van de week weer terug gegaan naar de directeur van de GES, je moet hier de boel warm houden, en ja hij is er echt mee bezig. Ook zijn we naar de METRO geweest, deze directeur kent ons ook erg goed, en ook daar weer de problemen neergelegd. Ook hij heeft beloofd te kijken hoe we geholpen kunnen worden. Laten we allemaal duimen

.
We hadden een etentje op de Kidz Active school georganiseerd, echt heel leuk, 35 mensen, iedereen die op school bij ons werkt, en 6 vrijwilligers, die op onze school werken. Maar ook de schoonmakers, en de wachtsman, Habiba enz. Dit om elkaar beter te leren kennen, Sylvester zei, ze gaan liever niet naar een restaurant, dat kennen ze niet ( en is te duur) dus wij eten besteld, een soort Big Mac plastic doosjes met rijst een stukje kip, en wat salade, en een beetje saus, niet verkeerd, alle maal twee drankjes het kan niet op.
Uiteraard waren wij op tijd, en vroegen de leraren onder de grote mangoboom te gaan zitten, gezellig in een grote ronde, dus ik zeg misschien handig als we tafels neerzetten, oke zegt t nieuwe hoofd, één?, ik zeg nou niet echt handig met 35 man, dus alle tafels uit alle lokalen, maar dat ging m niet worden, er kwamen er vijf, en dat was genoeg,????????
Inmiddels werd het zeer ongemakkelijk, de “nieuwe zaten bij elkaar, de vrijwilligers zaten bij elkaar en de “oude leerkrachten zaten bij elkaar, en die spraken allen met hun eigen groepje, niks leuk kennismaken. John had de filmcamera ingesteld en is maar gaan filmen, gelukkig daar kwam het eten, de schoonmakers etc., zaten nog steeds in de keuken, en daar ging ook het eten heen, wat denk je, het werd in een zwart zakje gedaan, per persoon met twee drankjes erbij, dichtgeknoopt, en aan iedereen uitgedeeld, en toen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ging iedereen naar huis, en kregen wij en de vrijwilligers spontaan de slappe lach, en hebben we met alleen maar witte en Habiba lekker onze bakjes leeg gegeten.
We hebben weer de micro-kredieten betaaldag gehad, gelukkig veel vrouwen die waren gekomen, en konden we weer nieuwe aanvragen behandelen, bonussen uitbetalen ( beloning voor goed betaal gedrag) en er was een vrijwilligster met me meegegaan, die een doos met oude brillen bij zich had, en dat was super, iedereen had wel een bril nodig, voor lezen of ver te kijken, zelfs de blinde mevrouw, ze was erg blij met dr bril. We hebben m toch maar omgeruild voor een zonnebril, zoals veel blinde mensen dit dragen, was ze ook blij mee. En weer stond het paard zielig te staan aan een heel klein touwtje in het Chiefspalace, ggrr moeite mee, en dit alleen maar voor een dag per jaar optocht lopen.( Met dank aan een vrijwilliger die net alle papieren geordend heeft van de micro`s)
Vorige week uiteraard naar de bibliotheek geweest om iedereen gedag te zeggen, en deze week geweest om twee vrijwilligsters te introduceren, die dit project gaan doen tot eind april, zijn we blij mee.
Gelijk de 5 toners gegeven, daar waren de jongens erg blij mee, de vrijwilligers gaan ze helpen met het opzetten van het kopieerbedrijfje, en hopelijk komt er dan wat geld binnen. Ze gaan flyers maken en mensen uitnodigen. Vrijdag ben ik nog een keer gegaan met Hassan en hebben we potloden, schriften, gummem, puntenslijpers, tape, rode en blauwe pennen, schoolkrijt en noem maar op gebracht, en heel veel A4 papier, zonder papier geen printshop.
Met de directie van Social Welfare om de tafel gezeten, aangezien we ( Vrijwillig Wereldwijd) ineens geen vrijwilligers meer mogen sturen naar het weeshuis, vanwege misdragingen van een andere organisatie, is niet eerlijk, maar ze zijn zo stug hierin, inplaats dat ze nou dankbaar onze hulp ontvangen, gaan ze dwars liggen. Komen dr wel uit. ( De eerste twee zijn  alweer begonnen).
We hebben een bureau en twee stoelen voor de nieuwe directeur besteld bij de timmerman, en hopen eerdaags de schoolbanken voor de volgende klassen te kunnen bestellen, plus kasten, bureaus`s en stoelen voor de leraren. En uniformen en boeken.
Een van de vrijwilligers, die het onderhoud doet op school, een keiharde werker, heeft de oude store leeggehaald, deze ruimte wordt uitgebouwd, en er moeten nieuwe grotere ramen in, het nieuwe hoofd, zegt dat hij anders stikt, ( zal zo`n vaart niet lopen, maar is wel prettiger), dus ook dat gaat gebeuren, mits het mogelijk is. Deze vrijwilliger heeft ook gelijk maar even schappenkasten gemaakt, heerlijk.
Zo, dit was het weer voor nu, anders wordt mn verhaal weer te lang, inmiddels zijn mijn zussen Ellen en Saskia aangekomen. Daarover de volgende keer meer.

Allemaal weer de groetjes, van John en Yvonne vanuit Tamale.


Taxi 5.

Er zijn vele trouwe lezers onder u, die het op prijs stellen om weer iets te vernemen over de Ghanese taxi, speciaal die van Tamale.
Welnu, hier volgt een kort essay over mijn recente waarnemingen.
Ik hoop dat dit niet het laatste verhaal is wat ik over de taxi’s kan schrijven maar hier in Tamale zien welingelichte kringen donkere wolken boven de taxiwereld hangen en dat zijn niet de oliewalmen die deze voertuigen achter zich laten.
In verband met het toenemen van het aantal auto’s in Ghana en het vervolgens dichtslibben van de wegen, is de overheid van plan om alle auto’s, ouder dan 30 jaar, te verbieden om van het openbare wegennet gebruik te maken.
Dit zou betekenen dat nagenoeg alle taxi’s van het straatbeeld in Tamale zouden verdwijnen !! Gelukkig staat in de papieren van de meeste taxi’s (geïmporteerde Opel Astra’s) als bouwjaar de datum van invoer in Ghana aangegeven. Dus.. nog niet getreurd en anders hebben we de foto’s nog.

Lang Leve de LED.
De Taxichauffeurs in Tamale hebben de”LED” ontdekt.
Was het zo dat bijna geen enkele taxi van koplampen, laat staan van achterlichten was voorzien, nu zijn vele van deze voertuigen voorzien van heuse LED verlichting. Bijna hetzelfde als alle grote broers in europa zoals Mercedes, BMW en Audi. Alleen hebben ze ontdekt dat de LED-lampen heel voordelig te koop zijn als kerstverlichting. Dus als hier een taxi links afwil begint er opeens een kerstboom in zijn koplamp te branden. Zelfs als een taxi remt waan je je op de kerstmarkt in Dordrecht. Enfin, beter kerstverlichting dan geen verlichting.

Kom ik weer eens bij onze taxistandplaats en vraag ik een van de chauffeurs om me naar de Kidz Active school in Malshegu te brengen. “Weet je waar dat is ?” vraag ik. Natuurlijk weet hij dat, en blij crossen wij richting Kumasi, voor mij dus totaal de verkeerde richting. Ik vraag hem nogmaals of hij weet waar we heen moeten waarop hij vrolijk antwoordt dat hij geen idee heeft waar Malshegu is en dat ik dat dan maar moet uitleggen. Enfin, na 3 rondjes Tamale, 2 uur later en 20 cedis lichter komen wij eindelijk, jawel, weer bij de Kidz Active Lodge uit. Pech dus. Ik word hier soms zóóó moe van.

Vorige week wist een taxichauffeur wel waar Malshegu ligt en was heel blij dat hij me voor 7 cedi naar de Kidz Active school mocht brengen. Onderweg stopt hij om voor 6 cedi te tanken. Weer in de auto zegt hij vol  trots “the 1 cedi left is my profit”.
Bij vertrek uit het tankstation vroeg hij aan mij om de taxi aan te duwen. “Is je accu leeg?” Vroeg ik. “Nee, Ik heb geen startmotor”.
Gelukkig hebben de jongens (6 voor één pomp) van het tankstation ons aangeduwd.

Tot de volgende TAXI.
John


Tamale 15 februari 2014

Het plaatsen van een dagelijks stukje, gaat dus gewoon niet lukken, en te druk en te weinig goed internet om de website te openen( en zeker voor een langere tijd om aan te werken).

De bouw van de school loopt heel voorspoedig, maar we moeten wel zoveel mogelijk aanwezig zijn.
Er is zelfs al een paar steens muurtje van wat de klaslokalen gaan worden.
ELEKTRAPAAL MIDDEN OP DE WEG NAAR DE SCHOOL.

Daarnaast zijn ze nu met de fundering bezig voor de lerarenkamer en de store, komt goed.
Het toiletten gebouwtje hebben we kunnen afmaken op de prijs van € 5.000, - door het wat kleiner te maken en daardoor wat minder toiletjes, maar daar gaan we nu aan twijfelen, aangezien zowel de crèche als de kleuterklas, samen 88 kinderen, smorgens buiten het schoolhek gaan om allemaal tegelijk te gaan plassen onder de mangoboom, als wij dan een wc ruimte maken met 6 wc’tjes, of zelfs 8, moeten ze het nog in 11 keer doet, niet echt handig.
Dus denken we erover om het toch maar weer groter te maken en anders nog ff te wachten tot er weer mee geld is. ( nog zo`n anderhalf duizend euro nodig dan).

HIER KOMEN DE WC`TJES VOOR DE KLEINTJES.

Een ander iets is, ( eigenlijk wel zielig) dat de metselaar tegen me zei, Madame Yvonne, in 2006 beloofden jullie dat we werkschoenen zouden krijgen en we hebben ze nog niet, ( ze werken op blote voeten en plastic slippertjes) terwijl we nu weer zo`n grote klus moeten doen, en dat klopt, we hadden` t toen voor elkaar gekregen dat er 44 paar werkschoenen naar Ghana werden gestuurd, alleen zijn ze nooit in Tamale aangekomen, en nu hebben we er gewoon geen geld voor.
Omdat er toch steeds kleine dingen zijn die even apart betaald moeten worden die niet in de begroting zitten, en dat loopt toch op, dus we moeten echt bizar zuinig zijn.
Dat is niet dat we dingen over het hoofd hebben gezien of dat er nu ineens dingen gerekend worden, maar meer, iets wat nodig is nu doen of later en dan moet je er bv voor breken, dus is nu handiger.
Dan er zijn al 8 nieuwe onderwijzers op onze school, waarvan één hoofdonderwijzer/cq directeur, dit heeft tot gevolg dat ik me wezenloos vergader, aangezien de directeur een tikkie andere invulling wil geven aan de school dan wij.
Wij willen dr zeker geen Europese school van maken, maar vechten er wel voor dat het onze school  is en blijft en dat valt bij deze meneer redelijk moeilijk.

DE NIEUWE HOOFDONDERWIJZER.

Onze nieuwe hoofd onderwijzer vindt, dat wij als Nederlanders redelijk achterlopen met onze leermethode in Nederland, aangezien wij pas in de derde groep beginnen met het alfabet en de cijfers, hij vindt dat het in de crèche moet beginnen.
Ook  vindt hij bv dat Sylvester( manager van de school) zich nergens mee mag bemoeien??? Haha, wie int dan schoolgeld, en de boekhouding, wie doet de keuken, wie gaat er met een kind naar het ziekenhuis en wie doet het  Kidz Active project, en de 100 andere dingen, die gaat hij niet doen, want zegt hij, ik ben het hoofd, maar we komen er wel uit, het kost tijd en veel moeite.

Er wordt op dit moment door verschillende van de vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd hard op onze school gewerkt, bv verpleegsters doen wondverzorging, twee studenten PABO lopen stage en zijn bezig met een heel stappenplan om het begin dus de start in de crèche te verbeteren, er wordt veel sport en spel gedaan, en veel bijles gegeven, we zijn er blij mee, erg fijn.
Zaterdag de 15e is weer de betaaldag van de microkredieten, ( altijd de 15e)het is weer goed de vrouwen te zien, en de vooruitgang van hun winkeltjes of bedrijfjes te horen.

AANNEMER "BIG DADDY"

 

We hebben een cursus tassen maken gedaan, met Maria, ( een van de invalide vrouwen van ons eigen project) als de lerares,  ze had vier naaimachines en hulp meegenomen, het was ook erg gezellig.
Ook hebben we djembee lessen gehad, ( dit hoort bij de introweek van de vrijwilligers, maar ook bij de rondreis door Ghana), dus het was lekker druk, maar we hebben dan ook wel een hele leuke rasta leraar.

               TASSEN MAKEN                                            DJEMBEE LES
Voor volgende week woensdag hebben we alle leraren en werkmensen( niet van de bouw, maar bv de kokkinnen, schoonmaaksters, ) van school uitgenodigd voor een etentje( gewoon op school hoor onder de mangoboom) om elkaar wat beter te leren kennen en om de” oude”te bedanken.
Ik hoop dat ik tegen die tijd alweer wat op de site heb kunnen plaatsen.

Groetjes vanuit een zeer warm en roodstoffig Tamale, ( Ghana), John en Yvonne.


Tamale 13 februari 2014

Hard werken aan de fundaties van de 2 klaslokalen en de lerarenkamer.

De fundatiestenen (blocks) zijn eerst zelf gemaakt van cement en zand.


De sleuven voor de fundatie van de lerarenkamer en store.


Erg veel vrijwilligers deze keer. (18)


Tamale 8 februari 2014.                               Hallo allemaal,

Eindelijk een berichtje vanuit een zeer warm Tamale.
We zijn goed aangekomen, en hebben eerst ons werk in Accra gedaan, we zijn naar de Ghanese Education Service geweest, nog steeds om te proberen onze “oude”leraren te mogen houden, maar dan betaald door de overheid.
Je bent dan in een bloedhete taxi  minimaal één á anderhalf uur onderweg om er te komen, en dan hebben ze de afspraak verzet????
Volgende dag terug, goed gesprek gehad, ik denk dat het ons gaat lukken, maar dat zeggen we nog heel zachtjes, en de maandag erop moesten we weer terugkomen om lijsten in te vullen en gegevens, allemaal gedaan, dus duimen nu.
Deze keer heb ik de opdracht tot kortere stukjes schrijven en wat vaker, haha dat begint goed, ik ben al meer dan een week in Ghana.
 

We zijn vertrokken met meer dan 135 kilo bagage.
Ik begin dan ook dit stukje met dank aan allen die aan ons de zo nodige dingen hebben meegegeven.
Zoals iedereen weet nemen wij geen dingen mee voor mensen persoonlijk, dus niet een stukje zeep van iemand in Nederland voor bv een gastmoeder, dan zouden we 500 kilo mee moeten nemen.
Dus sorry, voor alle keren dat ik “nee, dat gaat niet” heb gezegd.
Onze dank gaat naar,
Wim en Richtje( broertje en schoonzus) voor drie laptops. Piet en Ans ( vrienden) voor één DVD speler plus films.
Jan en Marleen ( vrijwilligers van Kidz Active, klamboe`s en speelgoed)
Mijn ouders voor een groot computerscherm, ( neemt onze dochter Daniëlle mee).
En ook veel dank aan alle mensen die geld hebben gedoneerd, zodat we hier ons bouwproject kunnen voortzetten, zelfs de kinder wc’tjes. Kijk hiervoor op onze website op HOME.
Plus nog geld voor de micro-kredieten.
Ook hebben we meegenomen, 2 frituurpannen voor Vrijwillig Wereldwijd kantoor, nou denkt natuurlijk iedereen he??? Maar deze vrijwilligers doen de meeste acties voor Kidz Active, en er wordt een grote pan met vet gebruikt om te frituren, dit is een stuk veiliger.( Vrijwillig Wereldwijd
heeft uiteraard betaald)
Op schiphol vonden we nog hele gave boekjes voor kinderen in de Engelse taal, dus gekocht, kon dr nog wel bij hoor.
We hadden veel gereedschap voor school bij ons, we leken wel een ijzerwinkel.
Nieuwe boormachine, vorige was alweer stuk gggrrr, een decoupeerzaag, dozen vol met boren, pluggen, schroeven, siliconenkit spuiten en veel vullingen. Noem maar op, echt bizar veel, en loeizwaar natuurlijk.
6 Grote toner Cartridges  voor de Bieb.
Uiteraard voor school weer van alles, voor de Kidz Active Lodge weer van alles en voor Vrijwillig Wereldwijd kantoor weer van alles, alle extra bagage hebben we met de bus van Accra naar Tamale gestuurd, ( we hebben zelf maar een klein koffertje) maaaaaaaaar, alles is nu hier.

Op school is de ploeg van aannemer Big Daddy begonnen met het sleuven graven voor de fundatie van de 2 klaslokalen.

Tot het volgende stukje, ik ga proberen dagelijks een stukje te schrijven, het probleem zit m in het internet om het op de website te zetten, dus misschien tot morgen.

 John en Yvonne.