REISVERSLAG VAN YVONNE EN JOHN IN 2012

Dinsdag 25 september 2012

Taxi's

Ik ben gek op de Ghanese taxi`s en vooral de rit ermee .
De rit is te vergelijken met een attractie op de Efteling maar dan toch anders.
De auto is meestal een Opel Kadet of de nieuwere Opel Astra, heel slim door Nederlandse handelaren in Europa opgekocht en doorverkocht naar Ghana waarbij zij ook nog een groot gedeelte van de BPM van de Nederlandse staat terugontvingen
Waarom deze Opeltjes hier zo populair zijn weet ik niet maar ik vermoed dat het te maken heeft met de “recht toe recht aan” bouw van deze auto’s zonder elektronica etc.
Nadat de auto in Ghana is ingevoerd heeft hij ongeveer 6 eigenaren gehad voordat hij dienst gaat doen als taxi. Je kunt je voorstellen hoe zo’n ding eruit ziet.
De taxichauffeur koopt meestal zo’n auto op afbetaling, schildert de spatborden geel en hoppa, weer een taxi.
Ongeveer 80% van alle auto’s in Tamale zijn taxi’s
Het systeem werkt ongeveer als bij ons de bus. De taxi’s rijden een vaste route de zgn. shared- taxi. Je steekt je hand op en als er minder dan 5 personen in zitten stopt hij.
Je betaalt ongeveer 50 tot 80 pesewa voor een ritje ( circa 20 tot 40 cent)
Als je er alleen in wil zitten betaal je de volle mep. Ongeveer  4 cedi’s ( € 1,70)
Als het vehikel voor je stopt, moet je proberen de deur open te krijgen, dat lukt meestal alleen maar vanuit de binnenkant, tenzij je erin zit, dan lukt het meestal alleen maar vanaf de buitenkant. Er zijn ook taxi’s waarbij beide manieren niet lukt maar ik verdom het om door het raam te kruipen.
Als je eenmaal zit krijg je vaak een natte kont. Dit komt niet omdat de vorige passagier een incontinente Ghanees is geweest maar de auto’s worden ook wel eens gewassen, met een hoge druk spuit, van buiten, maar ook van binnen. Daardoor.
Het is niet zo aantrekkelijk om  in het donker (geen koplamp doet het) of in de regen(ruitenwissers doen het ook niet) te rijden.
Eén ding doet het altijd wel en dat is de radio.
Tijdens mijn laatste rit klaagde de chauffeur dat hij sinds vanmorgen ( het was 11 uur s`morgens ??) niets meer gegeten had. Dus zonder oog voor het overige verkeer scheurde hij rechtstreeks op een eetstalletje langs de weg af en bestelde een bord spaghetti met gebraden koeienhuid en nog meer van dat ondefinieerbare lekkers.
Met het bord op zijn knieën en af en toe loerend over het stuur, stortte hij zich vervolgens weer in het verkeersgewoel zodat na  enkele uitwijkpogingen, flink remmen en vele verkeersdrempels bijna iedere passagier onder de spaghettislierten zat, inclusief de voorruit en sommige voorbijgangers.
De obstakels onderweg zijn ook niet mis.
Men heeft zo’n beetje om de 100 meter een berg zand op de weg gelegd om Kamikaze taxipiloten een beetje af te remmen. Ook staat er om de 1000 meter wel een opzichtige politieagent om de taxichauffeur naar zijn rijbewijs (heeft hij meestal niet) en zijn vergunning te vragen (heeft hij meestal ook niet) met als resultaat dat moederagent weer geld heeft om eten te kopen of benzine voor haar BMW 5X fourwheeldrive.
De gevaarlijkste obstakels zijn de opeens overstekende  geiten, koeien, honden en ander loslopend spul.
Maar meestal kom je precies waar je wezen moet en daar gaat het om.

Groetjes John.

Zaterdag 6 oktober,

En wat is er weer veel gebeurd.
Allereerst maar eens vertellen van de Ghanese Education Service, wij zijn er vrijdags smorgens naar toe gegaan, weer met Sylvester, en we hebben best een goed gesprek gehad, ze staan er voor open, maar er is niets zeker, als het zo mocht zijn, wordt het volgend jaar september het nieuwe schooljaar in 2013, dus nog ff tanden hakken.
Afgelopen donderdag is er en hele delegatie geweest, van de GES, op onze school om alles te bekijken, en ze waren diep onder de indruk, ze hebben geloof ik wel 10 keer gevraagd of wij ( uiteraard Kidz Active) alles betaalden, salarissen, uniformen, school boeken, computers, voeding en ze waren zeer verbaasd over het aantal personeelsleden.
We vragen natuurlijk wel schoolgeld, 4 cedis ( ongeveer  € 1,75 ) per maand, maar de helft betaald niet, dat schoolgeld is als iedereen betaald nog niet genoeg voor de salarissen 9 leerkrachten, en dan komt Habiba er nog bij, en Sylvester, drie kokkinnen, de nachtwacht, de schoonmaakster en de extra hulp in de crèche, dus 17 man, en niemand is overbodig, en ze krijgen allemaal salaris.
Ook verbaasd waren ze dat we het onderhoud ook nog op onze nek namen, wij kregen een beetje het idee dat ze toch een beetje plaatsvervangende schaamte hadden over het uitblijven van hulp door de Ghanese overheid.
Enfin alle belangrijke documenten liggen nu in Accra, we wachten weer af, het is erg spannend allemaal. Ik ben erg blij dat John erbij is, ik zou deze verantwoording niet graag in mn eentje dragen.
Ik zeg nu natuurlijk steeds wij, maar een ieder zal begrijpen dat wij dit helemaal niet alleen doen, als wij niet zoveel maandelijkse donateurs zouden hebben, en zoveel mensen die zomaar een bijdrage leveren, of vrijwilligers die een actie opzetten, en alle hulp die hier gegeven wordt, uiteraard is Kidz Active, maar ook Vrijwillig Wereldwijd daar uiterst dankbaar voor.
En dan heb ik het nog niet eens over de mensen van Kidz Active in Nederland, die zoveel werk verrichten om dit allemaal mogelijk te maken, en met z`n allen flikken we het dus wel, SUPERRRRRR.
Ik zou echt willen, dat al onze donateurs en sponsors, en een ieder die Kidz Active een warm hart toedraagt eens hier kon komen kijken, hoeveel Kidz Active heeft veranderd in deze mensenlevens, en gelukkig altijd ten goede. Als jullie die blije gezichtjes toch eens konden zien op school, gewoon omdat ze blij zijn om naar school te mogen en blij zijn voor een echte maaltijd, blij zijn omdat er zoveel sport attributen zijn.
 De GES vertelde trouwens ook nog , dat ze wel degelijk zouden proberen deze leerkrachten op onze school te houden, en dat ze extra trainingen zouden krijgen, alom gejuich.
We waren op dat moment in het luxe bezit van 8 vrijwilligers op onze school en die hebben allemaal een klas voor hun rekening genomen, waardoor alle leerkrachten op het eind bij de meeting met de GES aanwezig konden zijn en ze werden toegesproken door de directeur van de GES en natuurlijk door mij, die directeur heeft wel indruk op ze gemaakt.

We hebben de meeting met de leerkrachten gehad vorige week, en drie dagen erna de meeting met de Chief en de Elders, en toen zijn we een beetje geschrokken, want, toen wij vertelden van de verschuiving van de klaslokalen en de crèche, ( eerlijk gezegd ook nog met blije gezichten, van zo dit was het dus)schrok de Chief heel erg en zei, dit kan helemaal niet, jullie kunnen echt niet stoppen, we hebben nog minimaal twee klaslokalen nodig voor het vervolgonderwijs.
Ik werd een beetje pissig en zei, ja dat snap ik, maar we hebben er gewoon het geld niet voor, en ik zie het niet binnen komen ook, dus punt, einde verhaal. Toen zei de Chief, dan hebben we een heel groot probleem, aangezien de kinderen dus nergens meer geplaatst kunnen worden, alle scholen die er inmiddels zijn in de omgeving zitten overvol, minimaal 75 tot 90 kinderen in een klas, daar mag niets meer bij. Dan heb je dus kans, zo zei de wijze Chief, dat nu ouders de kinderen van school gaan halen om te proberen ze ergens onder te brengen, één kind denken ze dan lukt misschien nog wel. Ja, ja, wij dachten echt klaar te zijn. Dit valt dus echt vies tegen, de druk is ook gelijk weer erg groot.
Ik voelde me echt helemaal terneergeslagen, wij hadden toch met z`n allen een beetje van zo oef, de druk gaat misschien een beetje van de ketel.

De verbouwing verloopt echt heel voorspoedig, misschien dat over een week of twee de kids al over kunnen, dus dan hebben we echt een hele grote klasseverschuiving, super leuk. De schoolbankjes zijn klaar alle 44   dubbele schoolbanken, waar dus 88 kinderen in kunnen zitten, super he.              
22  schoolbanken grote maat voor klas P5 en nog eens 22 voor P6. Gisteren zijn ze met een grote vrachtwagen, die we speciaal hebben moeten laten komen uit Tamale, naar de school gebracht, terwijl het aan de overkant van de weg bij de school is, maar het is te zwaar en teveel om het met mankracht te doen, dus vandaar, wel duur maar ja.

Vandaag zijn ze gestart met het maken van de twee bureaus voor de leraren van P5 en P6 en de bijpassende stoelen, plus de stoelen voor de andere klas, en de twee voor de micro-kredieten.
De computerruimte is nu lekker ruim, de muur is geplaatst deze hebben ze al gepleisterd, uiteraard aan twee kanten, als het droog is, kan er worden geschilderd, en kan de elektricien de electra gaan veranderen, John wilde dit doen, maar waarschijnlijk zijn we dan net weg, we zullen zien.
Ook de keuken wordt alweer opgebouwd, nieuwe wateraansluiting en afvoer, en een gootsteen buiten plus aanrechten, gaat heel goed, en dan nog de binnen keuken.
Dan natuurlijk nog de watertank, die gelukkig al is betaald en besteld, maar die pas later geplaatst kan worden.
De kinderen van P6 krijgen inmiddels gelukkig ook echt les, ( in het paviljoen wat verbouwd wordt, gewoon ertussen door) de schoolboeken waren er al even, de meeste gedoneerd door Talitha Valk, en nu vorige week aangevuld door Kidz Active, de vrijwilligers hebben zolang lesgegeven en Sylvester, maar afgelopen donderdag is de nieuwe leerkracht ( ook een Isaac) begonnen met lesgeven.
Roos een vrijwilligster van Vrijwillig Wereldwijd, geeft computerlessen en vond dat we te weinig computers hebben (  4 computers en 5 laptops, maar er is wel vaak wat mee, dus hebben we nu een computer specialist ingeschakeld voor hulp) en is  Roos  haar moeder gaan porren, nu heeft het bedrijf waar haar moeder werkt toegezegd te gaan doneren voor nieuwe computers, dat zou echt top zijn.
Ook een van de andere vrijwilligsters die op school werkt, Esther heeft  op haar oude school een aanvraag gedaan om in aanmerking te komen voor een actie, de school heeft mij hierover al gebeld en we doen mee met de loting voor de kerst, duimen dus.
Uiteraard ben ik nog naar het weeshuis geweest voor twee weken terug en van de week weer, nou het blijft moeilijk, wat liggen er weer kleine wurmpjes, ik wilde graag met madame Augustina spreken maar is me niet gelukt, alle twee de keren werd ze net weggeroepen.
Ons mooie grote gebouw zat beide keren op slot, maar de eerste keer kon ik er wel in, het is donker en de meeste lichten zijn kapot, de watertank staat midden in de gang, het is een naargeestig hol.
Er wonen nog steeds maar 6 kinderen, waaronder Bashiru.
Ook ben ik naar het NCS project geweest, dit is niet van Kidz Active, maar van een andere Nederlander die dit ( gave ) project heeft opgezet, het is een computerschool en een ruimte waar de kidz van de straat mogen komen voor lessen in taal en rekenen en smiddags tv kijken, het was een leuk weerzien met Eef, en natuurlijk met Marieke die daar nu ook werkzaam is, het was wel lachen want toen ons gesprek zo`n beetje voorbij was begon het echt giga te regenen, en kwam  “mijn taxi , met Bash” nooit meer terug, dus heb ik bijna de gehele vergadering bijgewoond, leuk van een andere stichting dit eens mee te maken.
Vrijdag hadden we een PTA vergadering op school, maar om 6 uur smorgens moest ik echt afbellen, zo ziek als een hond, en dat is nog niet helemaal over, maar ik ben weer op de been. Het leuke is, dat van de week de Chief en ik alle klassen zijn langsgegaan en de Chief alle kinderen heeft toegesproken, dat een ieder die vrijdag niet had betaald van school zou worden gestuurd, omdat madame Yvonne zo moe was, en het niet meer zag zitten, en ook niet de andere mensen van Kidz Active, om zoveel geld bij elkaar te krijgen, alleen omdat ze niet betaalden, en dat heeft heel erg geholpen. We hebben nog nooit zoveel schoolgeld binnen gekregen. Zelfs van ouders die al maanden achter liepen. We hadden aan het eind van de dag bijna 900 cedis, uiteraard nog lang niet genoeg, maar het was wel leuk.
Even weer een paar leuke dingen over onze school, ik heb van de week de rapporten gezien die de kinderen krijgen als ze overgaan, echt heel gaaf, we zijn toch wel echt een grote school hoor.
We hebben een groot white schoolbord gekocht voor de crèche,  en mede  daarom kon nu P6 al starten met het krijgen van de lessen. ( Als ze naar hun eigen , nieuwe, klas gaan hebben ze weer een blackbord)
De leerkrachten zijn blij, en dat kun je goed merken.
En wat denk je, krijgen we van de week een brief van  de Ghana Health Service, dat ze onze kinderen van school komen inenten tegen Cerebra Spinal Meningitis  ( CSM) echt helemaal perfect, ze komen met een team onze school bezoeken  van  9  tot en met 19 oktober 2012. Yes we horen er echt bij.
En Ghana doet het steeds beter.
Ook leuk is, dat de vrijwilligers het mini-loco hebben opgepikt, en de kidz hier echt van genieten, maar de leerkrachten ook, het was zo jammer dat het was opgeruimd, en niemand meer  wist hoe te doen,  verkeerde zuinigheid he.
De vergadering heeft aangetoond dat we inplaats van één wc-rol er beter twee kunnen vragen en een groter tablet ( reep) zeep, bij inschrijving.
We hebben 8 klassen en die zitten gewoon allemaal vol, met rond de 40 kinderen, en er staan kinderen in de rij om op onze school te mogen komen, maar wij willen er niet meer in de klas, ( het zou het schoolgeld wel ten goede komen haha).
Alle twee de speeltuinen staan er super bij, en worden iedere dag gebruikt.
De toiletten is nog steeds een kwetsbaar punt, ik ben van de week op een bankje bij de wc gaan zitten en in een half uur, heb ik dus 11 kinderen vanachter het wc gebouwtje weggestuurd en naar de wc gebracht, het wild plassen blijft normaal.
Ook waren er van de week kinderen aan het eten uit onze afvalbak, dat vind ik echt heel erg, maar , en dat is weer wel leuk, er waren ook kinderen mango`s aan het eten van onze eigen mangoboom, echt heel gaaf,  ze zijn zo lekker dit jaar, heel zoet.
Nou , dat waren in  het algemeen weer leuke dingen te vertellen over onze school.
We hebben van de week ook verschillende slapers gehad in de Kidz Active Lodge, vrijwilligsters die even moesten worden opgevangen, door ziek zijn of zomaar, wij vonden het gezellig en waren blij te kunnen helpen.
Lachen hoor, de Landlady van ons huis komt af en toe kijken hoe alles hier verloopt en of het naar haar zin gaat natuurlijk, neemt dan plaats met haar hele gevolg, kan zijn dochter en zoon, of schoonzoon, of dr vriendin, en dan staan er allemaal stoelen in de gang op een rijtje, en soms komen ze ook allemaal binnen en drinken we wat.
We hebben een kok, Ismael, echt een opvreter, ik kan zo met m lachen, ik weet niet of ik het al had verteld maar ik denk ( weet het wel zeker) dat hij jongens toch echt leuker vindt dan meisjes, alleen mag dat in Ghana niet, dus ontken je het.
Maar het is zo`n oud wijf, hij bemoeit zich echt overal mee, vanmiddag, komen er een paar vrouwen van de micro-kredieten, helemaal onverwachts, naar ons huis, ze kwamen me ( ons)een cadeautje geven, omdat ik( we ) al die jaren zo trouw voor ze had gezorgd, nou dat was natuurlijk super gaaf, ik was dr ontroerd van, ik kreeg een wikkelrok en een blouse, ( en John twee overhemden) in batikstof, echt zo schattig, maar de blouse zat van boven iets te strak, dan komt dus mijn kokkie en gaat de vrouwen vertellen, hoe ze dat een tikkie groter kunnen en moeten maken, echt om je rot te lachen.
Ik had ze net allemaal een Coca-Cola gegeven, en John maakt een paar foto`s beginnen ze allemaal tegelijk te boeren naast me, we konden echt met moeite ons lachen inhouden, het was een compleet orkest.
Gisteren stond John bij het huis buiten op een ladder om de electra na te kijken, hij opent een tl Lamp, en zegt gadver er zit een schorpioen in, dus vliegt die ladder af, dus de timmerman de ladder op, onze nachtwacht de ladder op en ja hoor Ismael de ladder op, die is dan degene die zegt wat iedereen moet doen, en dat het HELEMAAL GEEN schorpioen is, maar een kleine salamander, die ook gevaarlijk zijn, want die spuiten gif, maar goed zie je het voor je, Ishmael heeft fluwelen slofjes met goud borduursel.
Vorige week gaat de bel van de Kidz Active Lodge????? Onze Ismael, ja wie is daar, wat kom je doen?
Oke? En loopt naar buiten , wij zaten aan de koffie in de serre, dus keken ernaar, komt Ismael bij ons en zegt het is de Chief van deze  buurt met z`n belangrijkste hulp, ze komen geld ophalen  om een schaap te kunnen kopen om te slachten en  te offeren,  om al het goede over ons af te roepen , en voor de buurt uiteraard niet alleen voor ons, dan gaan ze daar ook voor bidden, oke zeggen wij, daar doen we aan mee, wij willen ook al het goede voor ons en de buurt, en John pakt geld, 10 cedis, dus Ismael achter John aan, pakt 4 cedis uit z`n hand en zegt, ben je gek, 6 cedis is genoeg. Haha dat bedoel ik nou, wat een oud wijf, maar wel leuk.
We zien Hassan iedere dag, Habiba zo`n beetje om de dag, Sylvester wel elke dag en Bash zo`n beetje om de dag, want alles gaat natuurlijk gewoon door, er is zoveel te regelen.
De vergaderingen en gewoon gesprekken en wat te doen, vliegen je hier om de oren, dat is wel vermoeiend maar ook vaak erg leuk.
Van de week bv een vergadering gehad over de micro-kredieten, dat zijn toch wel erg leuke dingen, zoveel vrouwen kunnen helpen, inmiddels ongeveer 90 , echt super.
Tot nu toe, veel gedaan en niet te klagen, alles vordert gestaag.
Groetjes John en Yvonne.

 

Donderdag 27 september,

Zit ik achter mn laptop terwijl ik nu echt eigenlijk is een koppie thee moet gaan drinken of gewoon ff zitten, maar dat komt er niet van, als voorbeeld, ik kom net uit de badkamer in de Kidz Active Lodge waar de loodgieter bezig is een wastafel te monteren, niet echt moeilijk zou je zeggen, wat denk je, kom ik binnen kijk naar de wastafel en denk; DIT KAN NIET, ik ga dr voor staan, komt ie boven mn borsten, hahaha, dit is toch niet te geloven, nou moet alles overnieuw, zijn alle tegels kapot en beschadigd, en hebben we een heel groot gat van de afvoerpijp waar nu dus geen afvoerpijp meer zit omdat ook dit allemaal te hoog zat!!!!!!
Gisterochtend hadden we weer een afspraak met de directeur van de Ghanese Education Service, we waren er om half negen samen met Sylvester, ( we proberen Habiba nog even achter de schermen te houden)maar geen directeur, om 11.00 uur zijn we weer weggegaan, de directeur was er nog steeds niet, had onverwachts een meeting, het punt is, en dit klinkt niet aardig maar ( onze ) directeur is afgelopen weekend overleden,dat komt dus echt heeeeeeeel slecht uit ( voor hem ook hoor) dus we hebben afspraken met de nieuwe, en die heeft het natuurlijk razend druk om overal ingewerkt te worden. Dus echt dikke pech voor ons( sorry hoor klinkt erger dan ik het bedoel), eerst zeggen ze ons te komen nu zijn we hier en schieten we echt niets op.
Afgelopen zondag was ik zeer geëmotioneerd , wat is het af en toe toch moeilijk hier, ik kwam bij Sylvester z`n moeder om dr nieuwe kamer in hun nieuwe huis te bewonderen, ( deze hebben ze natuurlijk al langer maar ze sliep nog steeds in dr hut in de compound, ik kom binnen en er staat niets, alleen een paar stapeltjes  lappen, ik zeg waar is dr bed, geen bed, ik zeg maar ze heeft zo`n last van dr rug en heupen, ja dat is waar, maar geen bed, neem van mij aan dat wat ik zei  echt Nederlands was, we helpen ze al zo lang en wisten dit niet, te erg voor woorden, zo`n oude vrouw op een lap op de grond, echt wat een armoede toch bah. Enfin we hebben ons eigen spaarpotje maar weer aangebroken en nu staat er een mooi twee persoonbed met nachtkastje en een super gave matras, beetje jammer dat ze het plastic er niet vanaf wil halen, ze is bang voor vlekken.( inmiddels hebben we het beddengoed ook geregeld, ze zei dat ze het had, maar dat bleek een roze lapje te zijn).
Van de week zit ik mails te beantwoorden en Sylvester komt binnen, maar ik zeg wel gedag maar blijf gewoon werken, hij kriebelt op mn arm en zegt he ,he, dus ik kijk op, wat denk je nieuwe tandjes, echt een giga glimlach , hij kwam recht van de tandarts naar ons toe, ik heb zelden iemand zo gelukkig gezien. Zooooooo fijn voor m, met dank aan de straat van Daniëlle en de vader van Pascalle.

Nou een heet hangijzer, waar we al een paar jaar meebezig zijn, een bibliotheek die is gebouwd door vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd, ( echt super gaaf, en heel lief bedoeld) maar waar geen klanten komen vanwege ruzie om een container, en omdat de vrijwilliger had beloofd de electra etc., te betalen maar dit nooit is gebeurd, resultaat de dichtbijstaande school gebruikt het, maar niemand van de gemeenschap. Iedere keer dat wij in Ghana zijn, hebben we hier zeer moeizame gesprekken over, ook  nu weer met de Chief en de Elders en alle wijze mannen van de ze gemeenschap , maar nu zijn we tot een goed resultaat gekomen, Kidz Active neemt het project onder beheer, en stuurt vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd hier naar toe, om deze bibliotheek weer aan de gemeenschap te geven, zodat deze mensen en kinderen hun boeken hier kunnen lenen. Super.
Afgelopen maandag een meeting met alle leraren, Habiba en de Chief, uiteraard een andere dan bovenstaande, iedere Chief heeft zijn eigen gebied, deze is van Malshegu en heel waardevol voor onze school, hij regelt veel voor ons. We hebben de plannen verteld van de verschuiving van de crèche  etc. en een ieder was er erg blij mee, maar ook dat we bezig zijn met de GES, daar waren ze heel bang voor, want dan zijn ze hun baan kwijt, omdat de GES, met goede leerkrachten werkt, nou ff afwachten. Verschillende hebben salarisverhoging gekregen, ( krijgen nu nog steeds allemaal ver onder de gangbare salaris norm) maar we weten niet hoe het anders kan. Enfin a.s. maandag vergadering met de PTA, en de vrijdag erop , nog een keer maar dan met alle ouders erbij.
We hadden voor de kinderen van de compound van Sylvester en voor de kinderen van de compound van Christopher( watchman van school) allemaal nieuw ondergoed meegenomen, wat een blije gezichtjes, allemaal naar buiten ermee om te showen, zo leuk.
De landlady van de Kidz Active Lodge heeft besloten, dat in de tijd dat wij in Tamale in de Lodge zijn een verbouwing te starten, een paviljoen in de tuin en een huisje voor de nachtwacht en een fietsen hok, en nog wat dingen, dit was met haar afgesproken toen we gingen huren, de slimmerd, nu zitten wij de hele dag met werkmensen , die in en uit lopen, dat is echt doodvermoeiend, maar het wordt allemaal wel leuk.
Het is op dit moment regenseizoen, wat inhoudt dat het bijna iedere dag wel regent, niet zo maar een beetje maar echt waterhozen, waardoor er niemand meer op straat te zien is, zo veel, en heel veel harde wind maar de temperatuur is daardoor wel heerlijk.   Ik was op school toen het weer zo begon te regenen maar ik had een

 

 

 

 

 

 

afspraak dus moest echt naar huis  toen  heb ik een plastic zak op mn hoofd gezet  en ben achter op d brommer bij Sylvester naar huis gegaan  tussen de ergste buien door, nou wat hadden we een bekijks en wat werden we uitgelachen, maar we waren wel thuis, haha.
Krijg net een berichtje binnen, morgen,( dus vrijdag de 28ste ) weer een afspraak met de directeur van de Ghanese Education Service,om 8.00 uur morgenochtend,  ik krijg hier nu goed de zenuwen van, pppffftt iedere keer zo spannend.
Afgelopen maandag weer met alle vrijwilligers gegeten in de Kidz Active Lodge, zo gezellig, ik heb Ismael geholpen met koken, dat valt niet mee voor 17 personen, maar voor mij wel zwaar. Ik had net een meeting metde leraren achter de rug, maar het was allemaal weer heel lekker, ik heb m nu geleerd een ragout te maken, daar hebben we tomaten mee gevuld en toen in de oven, en hij heeft zelf de stew gemaakt, die ik pas één keer had voorgedaan, echt heerlijk. Inmiddels heb ik m ook appeltaart leren maken, zo leuk midden in Ghana appeltaart eten.

 

 

 

John is echt teleurgesteld, en terecht, hij heeft en nog steeds zich echt een slag in de rondte gewerkt, om op alle raamluiken van de school en alle deuren , haken te zetten, wat denk je, de kids draaien eraan en  dan werken ze niet meer volgens de leerkrachten, dus hoppa weer een steen voor de deur, en omlopen om de ramen vast te zetten of te openen  is echt teveel werk , dus hoppa we gebruiken alle nieuw haakjes niet, gevolg, weer kapotte luiken, hier wordt je toch simpel van.
Op dit moment bemoeit Sylvester zich met de werkmensen buiten, ik denk dat jullie het in Nederland kunnen volgen, gaat iets niet zoals het moet geloof ik.
Op school konden ze  door malaria geveld even niet verder metselen, maar nu is alles weer in volle werking, de muren worden opgemetseld, de loodgieter komt de aanrecht en waterleiding omleggen en de elektricien komt alle electra vervangen en /of ook omleggen, dus het loopt.

De vrijwilligers zijn ook al begonnen in de nieuwe boeken van P6, dus dat gaat lekker. Ook de computerlessen worden alweer volop gegeven, en er worden bijlessen gegeven, maar ja wat wil je, we hebben op dit moment 6 vrijwilligsters op school werken, wat een luxe, heerlijk. En ze gaan ook een happy Day organiseren, heerlijk toch.
Een ding hadden we niet mee gerekend, en hebben we ook gewoon geen geld meer voor, dus hebben we een lening aangevraagd bij de micro-kredieten, jaja Kidz Active, we moesten namelijk nog bureau`s hebben voor de leraren van P5 en P6, en twee stoelen , en nog twee stoelen voor het kantoor van de micro-kredieten, en nog twee stoelen voor de crèche, madame Esther is door haar stoel heen gezakt en voor Charaty hadden we ook nog steeds geen stoel, en nog tafels en stoelen voor de computerruimte, ( dat laatste dat komt dan nog wel) de rest lenen we, Kidz Active is helemaal blut.
Dit was het weer voor vandaag, allemaal weer veel leesplezier, groetjes van ons  vanuit Tamale, Ghana, John en Yvonne.

 

Vrijdag 21 september 2012.

Wij denken een plan te hebben, wat ons € 50.000,- ( ongeveer, tikkie minder maar toch)zal besparen,  is dit leuk of niet.
Dat ga ik dus zo uitleggen, maar eerst onze werkzaamheden:
Het eerste gesprek met de  Ghana Education Service ( GES) zit erop, het ging moeizaam, we maken een kans van 50 % denken we zelf, dus afwachten maar.

Op maandag zijn alle vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd  en de anderen zoals beschreven in het vorige verslag hier ( Kidz Active Lodge) wezen eten en het was super gezellig, heel erg lekker ook.
Na het gesprek met de GES, op dinsdagmorgen zijn we naar Melcom geweest, een soort of Blokker, we hebben een hele mand met benodigdheden ( bijna)gekocht, het werkt hier met nummers en codes, ze waren wat vergeten en eisten van mij, dat ik de hele winkel doorliep en weer naar boven zou gaan om de code te halen van wat zij vergeten waren, nou dacht het niet, na een half uur gewacht te hebben en allemaal boze mensen achter ons in de rij te hebben staan, hebben we de mand met benodigdheden laten staan en zijn de winkel uitgelopen, alom paniek, alleen niet bij ons, ja we zijn wel lief maar niet gek.( tenminste, dat vinden we zelf).

Daarna een gesprek met een timmerman , een aannemer, en de metselaar.
Nou de nieuwe  timmerman heeft de opdracht, gelukkig, en helemaal super,  225 cedis goedkoper, dus dat is helemaal top. Zelfde hout, zelfde  44 schoolbankjes, het heeft zo moeten zijn. En we kunnen het zo betalen, hoe heerlijk. Met dank aan de donateurs, waaronder 2 anonieme giften met een totaal van € 1750,-, en daarnaast een gift van Gerrit Lindeboom en Jenny Ruitenberg een gift van € 110,- en een gift van € 205,- door Roswietha en Kathinka.

Woensdag echt de hele dag naar de Kidz Active school geweest, lange dag, ook hier timmerman, metselaar, elektricien, en aannemer, ik leg zo uit waarom, daarnaast alle gesprekken met de leerkrachten en de vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd die op onze school werken, en John die echt de hele dag heeft gezaagd en getimmerd, en geboord, en noem maar op, om de luiken van de schoollokalen te repareren en te fixen, de luiken zien er zo  slecht uit, zijn helemaal kapot of zelfs helemaal verdwenen. Veel werk, ze komen ook steeds allemaal kijken als John de elektrische zaag gebruikt. Je ziet het al verbeteren, heel fijn.

Op donderdag , is John al vroeg op de Kidz Active school om weer aan de luiken te werken,en Sylvester en ik gaan naar een nieuw project kijken.
Er is hulp gevraagd door een project vlakbij onze Kidz Active school, ze hebben gevraagd of Kidz Active ze wil ondersteunen, Sylvester en ik hebben met de directeur en alle andere aanverwanten gesproken, en hebben ontdekt dat het een super gaaf project is, waar meisjes meestal met baby`s, en jongens zonder toekomst een vak geleerd wordt, timmerman, of kok, wever of naaister of noem maar op.
Maar ik(  wij) vinden eigenlijk dat Kidz Active genoeg doet, en we willen er geen projecten meer bij hebben, maar wel graag wat we hebben goed kunnen doen, dus in overleg met Patricia ( Vrijwillig Wereldwijd) is besloten om dit niet een project van Kidz Active te laten zijn, maar dit wordt een project van Voluntary Africa, zoals Vrijwillig Wereldwijd in Ghana heet.
Dus de vrijwilligers van hen gaan, als ze willen,  ook op dit project werken, een heel goed en zeer nuttig project, zo is iedereen blij.

Daarna weer naar school, veel kunnen regelen, gaat goed, ook hebben we een meeting met de leraren voor a.s maandag afgesproken.
S`Avonds naar het kantoor van Voluntary Africa om met alle vrijwilligers te eten, dit doen ze altijd te samen op donderdag, heel gezellig, vanavond Hollandse pannenkoeken, heerlijk.
Inmiddels hebben we de hele boekhouding doorlopen met Hassan, duizenden bonnetjes en afschriftjes en noem maar op, van de Kidz Active foundation en van de microleningen, en van de Lodge. Ook hebben we besloten Hassan voor al zijn werk een vergoeding te geven, deze kreeg hij nog steeds niet, het was ook voor hem vrijwilligerswerk.
Nu nog met Sylvester rond de tafel voor de schoolboekhouding, uiteraard stuurt iedereen altijd alles naar Nederland, dus controle  door ons wordt altijd  gedaan.

Dan het goede idee van het zusje van Hotske , ze stelt voor om voortaan, of nu, iets wat we nodig hebben te koppelen aan een donatie, dus om een voorbeeld te geven, zoals we een paar jaar geleden hebben gedaan, dat je een steen kon kopen om de school te gaan bouwen, stelt ze nu voor een bepaald bedrag te noemen om een leerlingen schoolbank te kopen, super gaaf idee, we hebben op dit moment het geld bij elkaar voor de schoolbankjes vanwege  donateurs, zoooooo super fijn ,maar we zouden zo graag een paar goede computers kunnen kopen voor de school, aangezien ook dit tegenwoordig een verplichting is op de wat betere school. We hebben nu dankzij de gulle gevers, weer  9 werkende computers, inclusief de laptops ,die we nu weer hebben mee genomen.
Maar voor een kind is een gewone computer toch het handigst. Dus wie van de Kidz Active vrijwilligers werkt dit idee uit?

En dan nu , zoals wij denken een besparing van € 50.000,-, klinkt niet gek he?
John en ik hadden het volgende idee al in Nederland gevormd, maar wisten niet of het mogelijk zou zijn, maar nu na het gesprek met de Ghana Education Service, zijn we er toch een beetje van overtuigd dat het kan.
Wat willen we doen. We bouwen GEEN nieuwe klaslokalen, we gaan  het paviljoen, wat we hebben laten opbouwen met een kleine muur, zie foto`s homepage van de website  van Kidz Active, helemaal opbouwen, dus niet het lage muurtje wat we hebben laten metselen, maar voor en achter een gesloten muur tot het dak met een deur erin, dan de zijkanten de lange kanten opmetselen tot ongeveer twee meter, daarboven komt 
muskieten gaas en ijzerrasterwerk, helemaal tot de nok.
Daarnaast moest er een nieuw vloer in omdat er termietennesten onder zaten, dus met veel geweld en gif, uitgeroeid en nu een mooi gelijke vloer erin.
Er zit inmiddels een nieuw dak op en alle spanten zijn vernieuwd, een geheel nieuw lokaal dus, en dit wordt niet het noodlokaal maar de crèche, waar de kleintjes in gaan met madame Esther.
Als het gebouw klaar is wordt de box verplaatst en wordt er dank zij Hadewijch een nieuw muskietennet gemaakt.
We zijn er dus achter gekomen, dat het ook wordt geaccepteerd als we een school hebben tot P6, en daaraan voldoen we, als we dus de crèche zo gebruiken zoals juist vermeld.
Alle klassen gaan we dan verschuiven, zodat KG 1 in het voormalige crèche lokaal zit, en zo verder, dat is de laatste klas voor P6.
En zit de school vol, we hebben dan de crèche, en dan kleuterklas 1 en  kleuterklas 2, en zes klassen dus ook hier tot groep 8.
SUPERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

Dan zitten we nog steeds met een klein computerlokaal, dus ook daar flink over nagedacht, we hebben touwens het meeste samen met Sylvester uitgevogeld toen hij in Nederland was.
Wat doen we, we hebben de omgebouwde store waar nu de computerruimte zit, en daarnaast de dichte keuken en daarnaast de open keuken, we hebben  de muur tussen de dichte keuken en de computerruimte weg laten halen, dus grotere  ruimte voor de computers, dan laten we een nieuwe muur bouwen in de dichte keuken, dan hebben we een nieuwe dichte keuken , alleen een veel kleinere, en gelijk te gebruiken als store,
aangezien de kokkinnen alleen maar buiten koken.
Maar het klinkt allemaal zo van ff vlug, maar alle electra moet verplaatst worden, de aanrecht en water toe en afvoer moet in de keuken worden verplaatst,er moeten schappen komen in de store en er moet een buitenaanrecht komen, daarnaast in de nieuwe crèche moet electra komen,en  er moet een fan komen.
Ook moeten we nog een watertank voor de keuken kopen, maar deze is al gesponsord, dus ook hier hebben we het geld voor.
Maar dit allemaal bij elkaar optellend, kost het NOOOOOIT  de € 50.000,- wat we kwijt zouden zijn aan de drie klaslokalen.
We hebben nu alleen geen hogere klassen, maar we zijn nu een goede regionale basisschool, met 8 groepen en een crèche en een computerlokaal, en wat ook echt heel fijn is, we behouden het schoolplein om te spelen.

We zijn Gastouderbureau ZIEZO, en oud-vrijwilligster Heleen Oosterbeek, dan ook zeer dankbaar dat zij erin toestemden, dat wij hun gesponsorde geld voor dit project mochten gebruiken, toen we nog niet wisten dat het dus eigenlijk toch voor de  nieuwe klaslokalen zouden gebruiken alleen op een andere manier, terwijl het van ZIEZO voor de nieuwe klaslokalen was bedoeld, en van Heleen voor een nieuwe schoolbus.
Maar ook het geld van De Sint Jozef Parochie te Rozenburg, is nu welbesteed,( nog een beetje van over zelfs) ( althans op dit moment)dat konden we nu uitgeven , omdat het voor de nieuwe lokalen was bestemd, dus  dit is werkelijk super.
Gewoon dat we het geld hadden om zo de bouw te laten slagen. Allemaal zo hartstikke bedankt.

Uiteraard hebben we nu meer geld moeten gebruiken dan gepland, om het paviljoen als noodlokaaltje voor een paar maanden of ten hoogste één jaar te gaan gebruiken, het plan was , als de nieuwe lokalen er waren het paviljoen weer te gebruiken als eetpaviljoen,  maar alles blijft nu wel bestaan en is gelijk goed gedaan, SUPER. Het enige is, dat de kids nu geen eetplaats meer hebben, en dus in de klassen of onder de boom eten, maar dit lijkt ons niet echt en heel groot probleem.
Allemaal weer bedankt voor het lezen, en heb je ideeën of aanmerkingen, laat het ons weten via info@kidzactive.nl

Maandag 17 september 2012

Sommige dingen gaan heel erg goed en sommige wat minder.

Ik was  vergeten te vertellen dat Hassan en Habiba ons uiteraard op stonden te wachten op het vliegveld, Sylvester zou ook komen maar was er niet, ik vroeg later op school aan hem, waar was je nou?? Mocht niet van Habiba het was hun ( Hassan en Habiba) taak, haha.
Het wonen en werken in Tamale begint alweer de normale vormen aan te nemen, een ieder weet weer dat we in het huis zijn, dus is het druk van smorgens vroeg tot s`avonds laat, dat is soms wel minder, en soms juist heel leuk. Maar ach, het zij zo.

De rekening van de electra  en het water heeft onze begin dagen behoorlijk drukkend gemaakt, 6000 cedis is niet niets, je weet het kan niet kloppen, maar weten zij dat ook?
John en Sylvester dus samen naar de energie fabriek, met afschriften, John was `smorgens eerst naar Kidz Active school gegaan om de meters op te nemen en heeft alle bestaande rekeningen meegenomen om te laten zien, enfin na een hele boel geschreeuw en gemopper ( van volgens mij beide kanten) hebben ze hun fouten toegegeven en heeft John inzage gekregen, wat blijkt:
Ze vergaten steeds een rekening te sturen zoals het hoort iedere maand, zonder rekening kan Sylvester niet betalen, dus we hadden een betalingsachterstand van  9 maanden electra en water tezamen, Dat was dus 1000 cedis en dat hebben we betaald. Klein verschil van 5000 cedis, wat een nachtmerrie hè. Niet dat we dat nu overhouden, want we hadden het gewoon niet. Klaar.

Dat was het goede nieuws,

Het minder goede nieuws is, dat de timmerman die de schoolbankjes zou gaan maken voor € 2.200,- het niet gaat doen, hij moet onverwachts weg uit Tamale en toen moesten wij maar weer zien hoe we de aanbetaling van € 205,- die Kathinka en Roswietha hadden gesponsord konden terugkrijgen.
Het heeft de nodige strubbelingen opgeleverd want hij had al onkosten gemaakt, ja maar, nee Madame Yvonne zo is het, ja maar, nee  echt waar, ja hèhè shit, wat nu.
Enfin ook dit is gelukt, we hebben de centen, ( cedis terug) en de spullen bewaart hij voor een volgende opdracht van ons.
Alleen,  nu hebben we eindelijk genoeg geld om alle schoolbankjes te laten maken, vanwege alle sponsors, en nu hebben we geen timmerman, dat is niet makkelijk, de een is reizen en de andere heeft al een klus en de derde werkt niet meer in Tamale.
We hebben nu al een paar gesprekken met verschillende timmermannen gehad, misschien dat we er een hebben gevonden. Hij moet eerst een klein klusje doen voor ons, dan kunnen we  zien hoe die werkt. Dus dat is minder, maar ja, komt goed.

Zoals ik al vertelde heeft het echt invloed op de denkwijze van Sylvester gehad dat hij in Nederland is geweest, zie voorbeeld met de uniformen wat ik gaf, ik heb er nu weer één, die is nog leuker.
Bij het beginnen van het nieuwe schooljaar moeten ouders het schoolgeld betalen voor drie maanden( regels van Sylvester, dit doen we sinds vorig jaar al) niet betaald is niet naar school, de betalingen gaan nu veel beter.
Er is nu echter een nieuwe regeling aan toegevoegd, nieuwe kinderen, moeten zich registreren voor onze school bij Sylvester, dat kost één cedis, één rol w.c papier, één fles Dettol en een reep met zeep, dus zie je het voor je, ga je voor het éérst naar school, dan loop je met een wc rol, dettol en zeep. Echt heel slim, plus we hebben nu een fijne voorraad in de store op school.

Vorige week was het weer zover, oh man wat haat ik Ghana op zo`n moment, maandag en dinsdag komt een jongetje nog naar school, KG2, dus 4 jaar, wat denk je woensdag ziek, donderdag dood, malaria.
Tuurlijk geven we geld voor de begrafenis, tuurlijk gaan we er naar toe, maar oh wat ben je dan toch machteloos.

Een van onze vaste Nederlandse donateurs die iedere maand betaalt voor een vast kindje, stopt met sponsor zijn , althans via Kidz Active, zij gaat verder met CID Ghana, wel logisch als je bedenkt dat ze voor die stichting werkt, maarrrrrr CID Ghana heeft nog steeds niet betaald voor het kind, wat moeten we nu doen, kind van school?????Wat is wijsheid, de vader vindt het verschrikkelijk dat ze (de sponsor)bij ons weg is, maar ja.

Vorige week vroeg ik aan onze kok in de Kidz Active Lodge, om voor een uur of vier een soepje te maken, dat had hij nog nooit gedaan, dus tussen neus en lippen door geleerd, aangezien we zoveel afspraken hadden zou het pas een uur of acht zijn voor we konden eten, nou hij snapte het helemaal, maar onze afspraak van half vijf kwam al om kwart vóór vier, toen de vorige afspraak er nog was, dus niks soepje.
Ik zeg ,geef het maar bij het eten na alle afspraken, dit gaat niet werken, oke, enfin half  acht alles was weg, hoppa zitten en eten, soep met brood (één klein sneetje brood) , een half kommetje had ik gezegd want het is alleen maar om even de honger te stillen, nou het soepje was heerlijk.
En wij wachten met rammelende buiken, (12.00 uur het laatste boterhammetje gegeten) ,op het diner.
Nou Ismael( onze kok) ook wachten tot????????? Hij naar huis kon, hahaha hij dacht dat dit het diner was, toen heb ik maar een eitje gebakken. Het is overigens een schat en hij kan heerlijk koken, het nadeel is, dat hij voor hij bij ons kwam werken een snel cursus koken heeft gehad bij de Chinees in de stad, dus je begrijpt, alle gerechten zijn met kerrie, voor ons niet erg we houden dr van, en hij kan maar één toetje, vers fruit met een schepje ijs, en een gekonfijte kers er bovenop, ben m nu wat meer recepten aan het leren, ik moet zeggen , hij geniet en leert heel snel, heel leuk.

Een afspraak gemaakt met Big Daddy onze vaste aannemer, hij zou om 11.00 uur in de ochtend komen, om 12.00 uur belt hij ik ben onderweg, oke dan wacht ik nog ff, om 13.00 uur bel ik m, en vraag waar die blijft, hij zat in de file in het centrum???????? Centrum van 4 straten????? Wat denk je, hij kwam om 17.00 uur, de stroom was eruit dus hij ( zijn hulp)  kon geen berekening op de computer maken, ggggrrrr, maar wel veel gedaan die dag, dus dat is ook goed, maar toch.

Zaterdag waren we om 9.00 uur in het Chiefs Palace, hij was zooo blij ons weer te zien, het was pay-day van de micro-kredieten, och man wat ben ik toch trots op dat project. Tegenwoordig  wordt het meeste werk in Nederland door Rianne gedaan, de begeleiding van de vrijwilligers die dit werk in Ghana gaan doen, maar ook alle betalingen en leningen, alleen de aanvragen voor een nieuwe lening doen Rianne en ik samen. In Ghana wordt het nog steeds begeleid door Hassan, super.
Alle vrouwen komen die dag naar de Chiefs Palace, en hebben hun geld om hun lening af te betalen ( per maand) bij zich, meestal geknoopt in een hoek van hun lap, die als rok dienst doet.
De meest ken ik natuurlijk al jaren, ik geniet er dan ook van om weer even met ze te praten en te vragen hoe het leven, het gezin en hun bedrijf(je) ervoor staan, de meeste zijn zooo blij met de lening.                 
Mooi compliment kreeg ik ( wij uiteraard) dat de vrouwen zo blij zijn met de manier waarop we de leningen verstrekken,  we doen niet moeilijk, de eerste twee maanden niet aflossen, geen hoge rente, ze vinden dat we ze een behoorlijke vrijheid gunnen, kijk, dat is mooi om te horen.     

 

 

 

 


Vandaag zijn mijn afspraken thuis, aangezien vanavond ( eind van de middag) alle vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd bij ons komen eten, maar ook Habiba, Hassan en zijn twee dochter(tjes). Bash, Sylvester en Priscilla, ( Roy is in Nederland) 17 man totaal, das niet niks, de kok draait overuren .  

 

 

 We hebben de tafels in de gang gezet omdat het nogal hard regent (regenseizoen).
Vandaar dat ik thuis werk, anders red ik het niet met de vrijwilligers, dat is te druk, en is John alleen naar school gegaan om alvast alle haken aan de schooldeuren te maken, een giga klus, want dat zijn er 30, en gelijk  deuren  vast gezet, en scharnieren beter laten werken enz.

Dus wilde ik de kok helpen, maar zegt ie op een gegeven moment zo gezellig zo, haha, zegt ie erachteraan, maar als ik alleen ben, werk ik wel sneller, haha ik snap de hint, dan maar dit stukje schrijven.
We hebben stof gekocht voor tafelkleden, en nieuwe borden en bekers en kopjes , glazen en bestek, en noem maar op, Ismael vindt dat het op een luxe hotel moet lijken, en wij vinden het leuk dat hij zo enthousiast is, uiteraard betalen wij dit prive, een giga gat in mn portemonnee, maar is voor een goed doel en erg leuk. Zelfs lampen op batterijen om op tafel te zetten, gezellig hoor.

En dan gaan we morgen naar de Ghanese Education Service, pppffftt ik heb echt de zenuwen.
Dus dat is het volgende verslag.
Plus een goed idee van het zusje van Hotske om iets  te sponsoren, en een goed idee van Sylvester om een kind te sponsoren, maar daar kom ik dus nog op terug.
Al met al, we werken hard, maar het gaat allemaal wel lekker.

Woensdag 12 september 2012.

Nou daar zijn we dan, eindelijk in Tamale,

Na weg gebracht te zijn naar het vliegveld door Daniëlle, is de reis naar Ghana eindelijk begonnen op woensdag de 5de, alles is goed verlopen.
Op donderdag de taxi besteld, en vol zenuwen, ( ik dan, manlief echt niet) naar de Ghanese Education Service, anderhalf uur rijden, in de hitte, en in de enorme drukte van Accra, niet echt leuk, maar ja goed doel he, nou wij naar binnen en wachten, na een half uur wachten ben ik toch maar even gaan vragen of het nog erg lang zou gaan duren, nou zeiden de heren, dat zou best wel eens kunnen want de directeur is er helemaal niet????????? Maar morgen wel, dus hebben we een nieuwe afspraak gemaakt.  Oke, wij dus weer terug, nu twee uur over gedaan. Kosten heen 45 cedis, ( gewoon door 2 delen, dus ongeveer € 22,50) kosten terug, 50 cedis, dus ongeveer € 25,-.
De volgende dag, weer dat hele eind in de taxi, zelfde prijs en hoppa naar binnen en wachten, in die tijd dat we zaten te wachten werd er gebeld door de Social Welfare dat ze de afspraak niet na konden komen, de man waarmee we een afspraak hadden was op reis!!!!!!!!!, oke, we beginnen weer een beetje aan Ghana te wennen, en dat al op de tweede dag.
Enfin het wachten duurde ook dit keer wel erg lang, dus ik weer naar binnen naar de heren, weet u misschien hoelang het nog gaat duren, we hebben nog een afspraak, nou mevrouw fijn dat u het vraagt, de directeur ( van de Ghanese Education Service) is naar Cape Coast hij heeft een begrafenis,
Komt over een paar dagen weer terug, gggrrr.
Ja, wat nu, want dit schiet niet op, twee dagen op pad, veel geld uitgegeven aan reisgeld en nog helemaal niets bereikt, en alle twee doodmoe.
Maar goed, het komische is, dat wij de reis naar de Ghanese Education Service met drie koffers in de taxi hebben gedaan, deze mee naar binnen gesleept, en nu weer in de taxi gooien en op naar het busstation waar we de koffers laten wegen( dat tik je dus sneller dan dat ze dat doen, John is er een half uur zoet mee geweest) .
We hadden dus 5 koffers bij ons, drie voor alle spullen voor Kidz Active, deze drie koffers  gaan nu alleen op stap, met de bus naar Tamale, en daar worden ze weer opgehaald door Sylvester, dit werkt al jaren goed, zo ook dit keer.
Alles is heel aangekomen, het computerscherm, de laptops etc.
Inmiddels is het zaterdag en besluiten we op zondag een vrije dag te nemen, aangezien we in Tamale ook niemand blij maken om op zondag te komen omdat dan iedereen zich verplicht voelt voor ons te gaan rennen.
Dus ticket boeken voor maandag, nou dacht het niet de vliegmaatschappij had maandag en dinsdag een feestdag, oke dan gaan we met Antrack, en ja geloof het of niet er is nog plaats, Sylvester heeft voor ons de tickets gereserveerd  vanaf Tamale en de codes doorgebeld, zo makkelijk kan het leven zijn.
Inmiddels zijn we dus in Tamale, zijn vanaf het vliegveld ( snachts om drie uur opgestaan de taxi kwam om half vier, haha geen file, daardoor waren we de eerste op de airport, kijk dat is nou ook weer niet nodig, maar ja, na aankomst  zijn we  gelijk door gegaan naar de Kidz Active school in Malshegu, ach wat is dat toch emotioneel, jongens wat hebben we veel bereikt met z`n allen, echt super.
Mary, ik wilde dat je hier was geweest, dit was namelijk de eerste keer dat ik op de school aankwam en dat echt alles netjes was, ook schoon , zelfs de toiletten, nou dat wil wat zeggen.
En wat me heel erg aangreep was, dat er verschillende kleine kindjes in uniformen liepen, oranje geel, die niet van ons waren, ook zo mooi gemaakt, wat bleek, Sylvester heeft een vergadering na zijn terug keer in Ghana vanuit Nederland belegd met leerkrachten, ouders etc, en daar verteld hoe enorm hard er wordt gewerkt in Nederland om geld binnen te halen voor Kidz Active en voor alle vrijwilligers.
Dit had dus tot gevolg dat hij de werkster alle hoeken van de school heeft laten zien,  het eerst zelf voor heeft gedaan hoe ze moest schoonmaken,  dit heeft dus echt geholpen,  daarnaast zijn er dus verschillende ouders die het in zich op hebben genomen en zelf de uniformen hebben gemaakt en betaald voor hun eigen kinderen, echt geweldig.
Ik vond al dat de leerkrachten me wel heel uitbundig gedag zeiden, dat doen ze altijd wel, maar nu was het echt met kussen etc., nou nou.
Dus Sylvester zijn reis naar Nederland, verdiend zichzelf zo wel terug. Geweldig he.
Daarna ontbijten bij Habiba en hoppa naar het kantoor van Vrijwillig Wereldwijd om Roy en Bash gedag te zeggen.
Thuisgekomen, kwamen al meteen Sylvester en Bash om te praten en ook Hassan was al gauw van de partij, en dit allemaal de eerste dag, dat was wel vermoeiend, maar uiteraard ook weer erg leuk.
Inmiddels hebben we al met de timmerman gesproken over de tafels en stoelen voor de school en hebben we geconstateerd dat het een ramp is met de computers, op onze school.
We waren super enthousiast, want we hadden/ hebben  genoeg  geld voor de meubels van de klassen, wat denk je, ligt er een rekening van 6000 cedis voor de electra en water op school.
Dat is € 3000,-, ja zegt iedereen dat is wel veel, nu gaat John zo gauw mogelijk naar het hoofdkantoor om te kijken of we daar over kunnen praten, want dit kan niet, dit is dus voor drie maanden, normaal betalen we ongeveer 60 cedis per maand????????????.
Habiba komt eraan, we hadden een afspraak met de Ghanese Education Service morgen hahaha, maar er is iets aan de hand, dus is ze er even naar toe gereden, ben benieuwd, wordt vervolgd.

Maandag 3 september 2012.
Op de valreep van vertrek, ligt onze woonkamer half vol met spullen die mee naar Ghana moeten, en zit er nog niets persoonlijks bij, de koffers moeten dus nog gepakt, het word krap, in tijd en in plaats in alle koffers, we hebben er waarschijnlijk 5 nodig, maar hebben we uitgerekend, die ene extra koffer is goedkoper om mee te nemen, 23 kilo, dan te versturen, 1 x 10 kilo 60 euro, plus ongeveer 4 tot 5 weken onderweg,( als het aankomt)
Op dit moment zijn John en ik uiteraard al aan het verzamelen en halen en kopen wat allemaal meemoet naar  Tamale, waaronder bv.  80 haken( raamuithouders) voor de schoollokaal ramen en deuren om deze open te kunnen laten staan, maar ook  een hele grote bak met alle maten schroeven en een boormachine.
5 Klamboes ( bedankt Hadewijch) om een nieuw muskieten net te laten maken in de crèche, onderlakentjes voor de crèche, en voor twee compounds voor alle kinderen ondergoed ( 15 kinderen)
Ook hebben we al 4 laptops ( 2 van Rianne, één van mijn ouders, en één van ons) bij ons en een hele tas met losse onderdelen, internet kabels . voedingen etc.
Daarnaast nemen we nog een beeldscherm mee, gekregen van Lenie.
Uiteraard weer een hele dikke map met alle benodigde papieren voor de school de bouwtekeningen en noem maar op.
Ook hebben we van Mary koffie- cappuccino  ( voor Bash en Sylvester)en een lekker luchtje voor        ( Monica, vriendin van Sylvester) en van Rianne een tasje met presentjes voor Habiba dr verjaardag om mee te nemen.
En we zijn ( nog) bezig met het kopen van de presentjes voor iedereen,  niet voor heel Ghana of Tamale hoor, maar bv wel leesbrillen voor Hassan, en één van de onderwijzers, en eigenlijk wilde we toch ook wel een paar kledingstukken voor ons zelf meenemen.
Voor ons zelf hebben we wel  een Senseo apparaat meegenomen( eigenlijk voor onze reisgasten, ) en de benodigde koffiepads, zodat deze in Tamale een lekker bakkie kunnen drinken.
Sylvester heeft al de nieuwe markeerstiften meegenomen die we hadden aangeschaft voor de sponsormuur, en het grote beeldscherm voor een computer die we van Rianne hadden gekregen.
Onze eerste afspraak is in Accra met Social Welfare, twee dagen na aankomst, en met de hoogste directeur van de Ghanese Education Service, dus gaan we niet gelijk door naar Tamale, onze afspraken in Tamale staan ook al genoteerd met de directeur van de Ghanese Education Service ( gisteren weer met m gebeld, en of we echt wel kwamen, haha) en  ook al afspraken met de minister/wethouder van onderwijs. Dus het wordt weer hard werken.
En uiteraard gaan we er weer hard tegenaan om het onderhoud van de school weer bij/weg te werken, eigenlijk is John op de achtergrond er al mee begonnen en heeft Sylvester al opdrachten gegeven om zo alvast een beetje vooruit te werken, en natuurlijk moeten we  de micro-kredieten weer door nemen, moeten we naar de betaaldagen en wat vrouwen bezoeken, en gaan we natuurlijk weer naar het weeshuis en kijken of we misschien nu wel iets kunnen bereiken, en hebben we nog twee invaliden projecten.
We hebben de vergaderingen met het team van Kidz Active, maar ook met de leerkrachten van de Kidz Active school.
En dan nog de projecten van Vrijwillig Wereldwijd bezoeken.
Ook ben ik nu al bezig met voorbereidingen van de bibliotheek, ooit gebouwd door een vrijwilliger met ondersteuning van Kidz Active en Vrijwillig Wereldwijd, deze is bezet( overgenomen) door een school maar wij willen deze terug, misschien kunnen we er toch een Kidz Active project van maken.
Al met al zullen we ons niet vervelen, we moeten natuurlijk ook werk verrichtten in de Kidz Active Lodge, en gesprekken aangaan met de Landlady.
We houden jullie via deze website weer op de hoogte, van onze werkervaringen.
We zullen denk ik vanaf maandag de 10de in Tamale zijn of vanaf dinsdag, hangt van alle afspraken af in Accra, groetjes John en Yvonne.

===================================================================================================

REISVERSLAG VAN YVONNE EN JOHN IN 2011.

Zo, eindelijk een verslag van ons ( John en Yvonne) vanuit Ghana.
Op woensdag 12 oktober zijn wij vertrokken vanuit Amsterdam ( met dank aan Daniëlle, die ons heeft weggebracht) en gelijk al Ghanees van start gegaan, we vertrokken meer dan een uur later dan de planning was, er zat een meneer in het vliegtuig die op het moment van vertrek besloot om niet mee te gaan( wij weten niet of dit vrijwillig was of niet) je zou zeggen is zo gebeurd, maar nee meneer had ook zijn koffers al in het laadruim dus alles moest worden gezocht en uitgeklaard, jajaja Ghana we komen eraan.

Eenmaal in Ghana zijn we opgehaald door Alex de  vaste ophaalservice van Vrijwillig Wereldwijd ( Reizen) en naar zijn gasthuis  ( Alex place) gebracht,( één uur rijden) smorgens waren we om 8.00 uur  opgestaan, aankomst Alex place 00.30 uur, we waren echt  moe.( en toen nog een, ja echt, Ghanese maaltijd ppffft)
Het weekend doorgebracht in Kokrobite, waar we ook onze eerste afspraken hadden, maar ook fff rust.
Wij tegen de ober het eten was heerlijk, de ober terug, das fijn, en hoe smaakte het eten?????
Op zondag terug naar Alex place.

Van zondag op maandag om 3.00 opgestaan en om 3.30 uur in de taxi naar het vliegveld, die vervolgens ook veel te laat vertrok, daar sta je nu midden in de nacht voor op, maar goed we zijn in Tamale aangekomen, waar zowel Hassan als Habiba ons stonden op te wachten, SUPER.
Na 5 minuten rijden hield de auto  van onze taxi ermee op, dikke pech, dus andere taxi en ja hoor rijden naar Ticcs ( gasthuis) waar we de eerste nachten hebben doorgebracht.
Ze zijn een tikkie verbeterd er staat nu een klein  koelkastje , maar je matras zakt nog steeds door tot op de grond.
Gelijk de eerste gesprekken gehad tijdens een lunch bij Habiba thuis, dus huppa aan het werk.

Op dinsdag ochtend zijn we dan eindelijk naar onze school gegaan, och, och wat ben ik toch trots en wat is het toch bijzonder dat we dat voor elkaar hebben gekregen met z’n allen, dikke tranen altijd als ik op de school kom op de eerste dag, zo gaaf.( manlief is dan ook altijd echt ontroerd hoor, haha met z’n tweeën snotteren).
Sylvester helemaal uit z`n dak dat we er weer zijn, wat is het toch een lieve vent.
En uiteraard ben ik gelijk de eerste dag al boos geworden, er liepen kinderen door de compounds, terwijl het hek gesloten moet zijn, er was een houten luik hartstikke kapot, terwijl ik iedere dag bijna bel, is dit gedaan heb je daaraan gedacht, maar goed het is ook Ghana, de kinderen hebben gegeten en hoe, ik heb meegegeten, zo fantastisch die  lachende gezichtjes boven een vol bord met eten.
Voorstel rondje bij de nieuwe leraren en (uiteraard) blije gezichten bij de leraren die we al hadden, vooral  Isaac een leraarwas erg blij John weer te zien.

De school zit vol, het computer lokaal , wat ook gelijk de vrijwilligers werkruimte was, daar zit nu de hoogste klas in
 P 5, dus zijn de computers in het kantoortje van Habiba gezet en haar bureau er nog bij dus we zijn al aan het zoeken naar een andere mogelijkheid en we denken `m  gevonden te hebben, John loopt al gelijk de hele dag te meten en te bekijken wat kunnen we doen en waar.
Aangezien Kidz Active niet veel geld heeft, wordt er om de twee dagen ( van het op dat moment betaalde geld) boodschappen gedaan voor de maaltijden voor de kinderen, dus we hebben niet zo`n grote storeruimte nodig, althans nu nog niet, dus gaan we één dezer dagen de schappen en  de diepvries eruit halen en naar de ( binnen) keuken verplaatsen, aangezien de kokkinnen toch altijd in de buitenkeuken koken, de store heeft   grote deuren om open te zetten, dus komt goed, fff met de timmerman praten voor tafels en stoelen, grote fan erin en hoppa de computerklas in gereed.( nu nog even uitvoeren natuurlijk en dat is in Ghana een ander verhaal).

De hoogste klas had nog geen boeken, dus één van de vrijwilligers David heeft de helft van de boeken gekocht, ieder kind heeft er 8 nodig. Hij heeft voor alle kinderen van P5, 4 boeken gekocht, dus van de week koopt Kidz Active de andere 4 voor alle kinderen.
Weer een andere vrijwilligster, Willy, heeft een kast laten maken voor de boeken, echt zo super allemaal.
Rondje door de hele school, lijstjes gemaakt wat te doen, en waarover met de leraren te praten en een afspraak gemaakt voor de eerste vergadering, a.s. maandag na  schooltijd met alle leraren en de werkster, ja, want Fatima bemoeit zich overal mee, dus willen we van haar ook weten, over alles, zo hopen we te horen wat beter kan en wat anders moet en wat er nodig is.
En dan de week erna weer een vergadering met Sylvester en Habiba erbij, in de tussentijd maken wij dan een "wat te doen"plan op.

S`avonds met twee gasten van ons bij Habiba gegeten die jollof rijst had gekookt, mmm zo lekker, Habiba was jarig maar dat wordt niet gevierd.
Dit is weer het eerste verslag,tot en met  dinsdag de 18de oktober.
Mijn e-mail ( privé werkt hier niet, dus voor diegene die me gemaild hebben, sorry, ik kan het niet openen.
Willen jullie mijn oude mail gebruiken, die werkt hier wel.
    yvonnevanaalten@yahoo.co.uk
Heel veel groetjes vanuit het warme Ghana, John en Yvonne.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wetenswaardigheden over Ghana, opgetekend door John.

-Als je onder het rijden aan het bellen bent, steek je af en toe je hand met de telefoon uit het raampje van de auto, danbegrijpt iedereen waarom je zolangzam rijdt en zo slingert.
-Een nederlander verdient gemiddeld 30 keer het loon van een Ghanees en betaalt ongeveer 2 keer zoveel voor de benzine.
-Onze 11 dozen deden 2 dagen over het traject Dordrecht-Accra en 3 weken over Accra-Tamale.
-Het postkantoor in Tamale sneed vakkundig alle dozen open om te kijken wat er in zat en berekende hiervoor 40 euro (All-in betaald in Nederland !!) en verplichte ons daarna om bij hun een rol plakband te kopen om de dozen weer dicht te plakken.
-De oudste heeft altijd gelijk.
-China overspoelt Ghana met goedkope troep.
-Verander de G in een C en de a in een i en je hebt China.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweede deel van ons verblijf in Ghana.

Allereerst bedankt voor jullie leuke reactie`s, het is altijd weer fijn om die te krijgen.
Op dit moment, ben ik met Patricia aan het skypen om ff mijn trots te zien, mijn kleinzoon Liam, en wat denk je, de elektricien die zou komen, komt binnen in zijn kielzog de huiseigenaresse met haar vriendin, de timmerman, want die was toch in de buurt, onze schoonmaakster, en iemand waarvan ik geen idee heb wie dat is, gaan ze allemaal om mijn laptop heen staan om mee te kijken, ( mijn momentje dus he) en vinden mijn dochter zooooooooooooooooooooooo mooi en mijn kleinzoon ook zoooooooooooooooooooooooooooooooo mooi, terwijl ik iets heb , van ophoepelen graag, dit is  mijn momentje, maar ja zo is het nou eenmaal, hahaha wel lachen hoor, terwijl ze ook nog onder mijn handen alle brillen die we hebben meegenomen aan het proberen zijn, verweg brillen en leesbrillen, en hebben besloten dat ze echt allemaal ééntje nodig hebben.

Maar goed dat is nu, en ik moet nog mijn verslag schrijven en daar ga ik nu mee verder.
Woensdagochtend ontbijt in Hassan zijn huis, Ruija,( Hassans vrouw) had de avond ervoor alles al gekookt, we hadden ontbijt met  Lieve ,Frans en Hans, de twee eerste zijn vrijwilligers via Vrijwillig Wereldwijd Reizen en Hans is er voor de micro-kredieten, dan natuurlijk  John en Hassan en ik, want Hassans vrouw eet in de keuken en bediend ons, echt wel lekker allemaal  gebakken lever en veel sla,( speciaal voor mij, omdat ze weten dat ik dat zo lekker vindt)en uiteraard gebakken ei, het is gezellig en lekker.
En hoppa de eerste laptop is afgegeven, die was voor Hassan om voor de micro-kredieten te gebruiken, en het eerste fototoestel ook voor Hassan, aangezien we erg graag foto`s zien van de vooruitgang van de micro-krediet vrouwen. Een zo verschrikkelijk blije Hassan, erg leuk te zien.
Na het kantoor naar het kantoor van Vrijwillig Wereldwijd, om de vrijwilligers te ontmoeten en natuurlijk Bash, Marieke  de Nederlandse begeleidster van de vrijwilligers hier is ziek, een heel gezellig samen zijn in het kantoor, zo leuk als de vrijwilligers vertellen over de projecten die ze doen en wat ze zoal doen, goed werk.
Daarna gaan we terug naar ons kamertje in Ticcs, helemaal afgedraaid, nadeel geen stoel dus moet je op de rand van je bed zitten, niet echt lekker, om 18.00 uur komt Habiba ze heeft gebakken Yam voor ons gemaakt met slasaus, we hoeven de deur niet meer uit, echt fijn.
Op donderdag ochtend weer vroeg op, maar dat gaat hier vanzelf aangezien je wakker wordt door het geluid van de galmende mannen in de moskee,s` nachts om 4.00 is de eerste lading, valt niet altijd mee, maar het went ook wel, ???? lijken net jammerende honden, en het wordt steeds indringender, maar het hoort erbij.
Het is hier nog steeds echt vies, het regenseizoen is net achter de rug, dus is wel meer groen dan normaal, maar het is heet en droog, dus stoffig, s`avonds is je huid , je poriën gevuld met rood stof,
Zijn je voeten pikzwart en stink je naar zweet, haha als ik terug lees dan denk zo dat klinkt lekker, maar ja zo is het nu eenmaal.
Vanochtend is het microbetaaldag, deze dag is altijd op de 15de al vanaf 2005 sinds we met de micro`s starten, maar Hassan vond het beter deze voor één keer uit te stellen, zodat wij erbij konden zijn, en ik vond het zo leuk om de vrouwen weer te zien, en kennis te maken met de nieuwe vrouwen.
      

Uiteraard hebben wij, Rianne en ik in Nederland hier een hoop werk aan, en kennen we de verhalen en bedrijfsplannen( groot woord) achter de vrouwen, het is goed ze weer te zien, en zij vinden het ook erg fijn om te zien dat we ieder jaar terug komen en ze blijven steunen en ondersteunen, prachtig project, ééntje om trots op te zijn, we hebben nu al bijna 90 vrouwen met een microlening bij ons, we groeien dit jaar nog door naar 100, van  de rente geven we nieuwe leningen en spijkeren  we de salarissen van de leerkrachten bij.
Uiteraard ook hier weer veel vragen en nieuwe voorstellen en hoe kan het anders problemen, maar goed we zijn hier om ze op te lossen, althans daar doen we ons best voor.
Als we bij alle twee de Chiefs palace `n geweest zijn , de nieuwe vrijwilliger Hans hebben voorgesteld en alle vrouwen hun schuld weer hebben afgelost en een ruzie die al een jaar duurt tussen de Chief en één van de vrouwen hebben bij gelegd is de ochtend weer om, en gaan we naar Hassans huis, waar we zijn uitgenodigd voor de lunch, die alweer zo uitgebreid is, nu zelfs met een lekker STAR biertje erbij. En natuurlijk heb je dan gelijk je vergadering anders kost het allemaal teveel tijd.
Na de lunch doen we boodschappen in het centrum en verbazen ons over de supermarkt, was dit een paar jaar geleden nog een winkeltje met wat planken, maar wel de grootste supermarkt van de stad, hahaha, twee jaar terug kon je er al boodschappen doen met een winkelmandje ,je kunt nu dus gewoon een winkelwagentje nemen, een kleintje weliswaar degene die we eerst ook in Nederland hadden maar toch, je kunt pindakaas kopen en duopenotti, en niet te vergeten wijn, maar oh jee wat een bocht allemaal.
Nadat we boodschappen hebben gedaan loop ik vast naar buiten om onze taximan te vragen te helpen sjouwen, en ga naar het meisje die voor de winkel zit aan de straat om appels te kopen, zo de knetter één euro per stuk, welke Ghanees kan dat nou betalen, als je 70 cedis in de maand verdiend, dat is  € 35,00, en vraag het meisje of ze ook eieren en tomaten verkoopt, nee maar dr moeder wel en die zit op de markt, als ik haar geld geef dan gaat ze het voor me halen,zegt ze , geef maar 10 cedis, dus dat doe ik, als echte Nederlandse is dat toch eng want stel dat, maar ik zit achter haar kraam, een klein glazen kastje, en daarin ligt gewoon haar portemonnee en haar telefoon, dus ik denk die komt wel terug en ja hoor na een kwartier , daar komt ze aan met eieren en tomaten en wisselgeld, en vraagt heb je nog klanten gehad???? Appels verkocht, ik zeg nee sorry, en zij zegt  hhhhaaaammm mam tsstss. Ik geloof niet dat, dat goed was.
De volgende ochtend gaan we vroeg verhuizen van het gasthuis naar ons eigen huis, zo das mooi en groot en ruim heerlijk, we hadden er vorige week al een wijntje gedronken bij onze gasten die er toen logeerden, wij zetten onze koffers neer en onze spullen en haasten ons naar de Kidz Active school, waar vandaag een Happy Day wordt georganiseerd door de vrijwilligers van VW, ééntje gaat morgen naar huis, dus ook een afscheid.

Ik kom binnen en wordt gelijk de keuken ingeduwd, ik moet helpen met nog een paar vrijwilligers en Ghanesen, onze kokkinnen en de schoonmaakster om limonade zakjes te maken, je hebt een teil water daar doe je zakjes gedroogde limonade in dan heb je kleine plastic zakjes en die vul je dan, dus ééntje vullen en ééntje knoopjes leggen en dat met een heel stel, allemaal oranje handen wat een chemische troep, maar wat gezellig, wat hebben we gelachen, dan alle zakjes in de diepvries, en inmiddels is het feest in volle gang, spelletjes, spijker poepen, ballen over gooien en noem maar op, zelf een ijsje voor alle kinderen, en alles ook betaald door de vrijwilligers.
Eén vrijwilliger gaat dus morgen weg, David hij krijgt een mooi houtsnijwerk van Habiba , en dus van Kidz Active en we bedanken hem, alweer een heel geslaagd feest, alle vrijwilligers hebben een gezamenlijke dans ingestudeerd, echt zo leuk en alle leerkrachten dansen mee op de muziek van Shakira,  zangeres nummer één in Ghana.
Wij weer terug naar het huis, waar een heel ontvangst comité stond, de huiseigenaresse wilde gelijk even afspraken maken want we hebben nog geen keuken, geen water en bij de meeste stopcontacten geen stroom, dus ook de wc gebruiken is niet echt een optie. En wat we er ook gratis bij krijgen heeeeeeeeeeeeel veel huisdieren, zoals spinnen, kakkerlakken, sprinkhanen, vliegen, torren en uiteraard muggen, soms worden we s`avonds aangevallen door honderden kleine vliegjes die onder de deuren heenkomen, de krengen, het gemopper en gevloek is hier dan echt wel Nederlands zit geen woord Ghanees bij.
Je kent het spreek woord toch wel, beter genezen dan Ghanesen. !!!!!
Dus er wordt hier ook  hard gewerkt om dat allemaal in orde te maken, voor de gasten die verwacht worden, het wordt de Kidz Active Lodge en is speciaal voor ouders, vrienden en familie van de vrijwilligers en voor de gasten van VWR, van de winst betalen we weer mee aan het eten voor de kidz op school en de salarissen en schoolboeken etc.
Hopen dat er veel gasten komen logeren.
Op  zaterdag ben ik helemaal alleen thuis, wat een heerlijke luxe en wat een rust, ( had ik gedacht, nee dus) John gaat met Sylvester en Hans de vloeren maken op onze school, hele gaten zitten erin en heel veel scheuren en traptreden zijn afgebrokkeld, dat hebben ze allemaal gerepareerd met cement, wat een werk, en wat knapt het op, en wat is het nu weer veel veiliger voor kindjes en leerkrachten.
Ik ben dus vandaag in het huis onze schoonmaakster aan het inwerken, voor als er gasten zijn, dat heeft wat voeten in de aarde, maar ze snapt alles wel snel is ook erg lief, dus dat komt goed.
We hebben echt de hele dag aanloop, die wil praten, …….en die heeft gewacht tot we er zijn, want ….. en die wil vertellen hoe het nu verder moet, want……het komt goed, we zijn er nu toch.
We hebben een fijne taxichauffeur, Umza, je ruikt m gelukkig ????? al van ver ,das dus wat minder,  en hij praat met piepstem, als ik bel wil je me op komen pikken ,piept hij, ja ma`m, I `m coming, wij zijn nog steeds heel verbaasd dat hij ook werkelijk gelijk komt, hij is altijd op tijd, ongelofelijk.
Wordt vervolgd, graag weer reacties, erg leuk en nogmaals bedankt, John en Yvonne.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wetenswaardigheden over Ghana, opgetekend door John.

- Over winsten van banken gesproken. Als je b.v. € 1000,- overmaakt naar Ghana dan berekent de bank een koers van 2 cedi voor 1 euro, terwijl de officiele koers op dit moment 2,2 cedi voor 1 euro is. Daarbovenop berekent de bank overschrijvingskosten van € 48,- . De totale wint voor de bank is dan circa € 150,- oftewel een winstmarge van 15% !!!!!
-De meeste vrouwen op de markt kunnen niet rekenen. één appel kopen voor één cedi gaat nog wel, maar 3 appels kopen voor 1,30 cedi per stuk, daar moet iedereen aan te pas komen om dat uit te rekenen.

-In dit nieuwe huis hebben we een woonkamerdeur met ingebouwde slotverlichting?!?!? Alleen gaat hij niet dicht omdat de metselaar een rekenfoutje heeft gemaakt.
-Aan het gezang te horen moeten alle Imams die 'smorgens om 4 uur naar de moskee strompelen en in de minaret klauteren, wel dronken zijn.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Derde deel, De Landlady .
Op zondag hebben we een gesprek met Hassan, hoe gaan we verder en wat moeten we allemaal nog doen, en vragen hem de boekhouding van de micro-kredieten voor zijn rekening te nemen in Ghana, aangezien het onze boekhoudster hier allemaal een beetje te veel wordt, en Hassan gaat gelukkig akkoord.
S, Middags hebben we weer een afspraak met onze Landlady ( eigenaresse van het huis, wat wij van haar huren) en bespreken hoe verder, we hebben geen water, geen keuken, en kunnen zoals ik al eerder zei, ook geen w.c`s doorspoelen, nu is dit allemaal voor ons niet zo`n ramp, maar als er gasten komen, is dit toch minder.
We komen tot een deal, ( dit is eerder opgeschreven dan geregeld) wij betalen alles wat nog gedaan moet worden, we tellen alle uitgaven bij elkaar op, bereken hoeveel maanden huur dit is, en huren deze periode zonder te betalen, zij blij, wij blij, anders moeten we nog twee jaar wachten op water etc.
Gisteren zijn ze begonnen met  drie muren buiten te bouwen om een hele grote watertank buiten te  kunnen plaatsen.
We hebben van de week water gekocht van onze buren, 30 pesewas ( 15 euro cent) per jerrycan, we hadden er 8 nodig, we hebben zo`n grote blauwe container in de keuken staan die hebben ze gevuld, voor de afwas en de was, en om ons zelf te wassen, je moet wat, anders ruiken ze al van verre of we dr aankomen, en kunnen we ook een eigen taxibedrijfje beginnen.
De broer van onze Landlady kwam gister de keuken in, en vroeg waarom we geen water gebruikten van de tank buiten??????????? Dusssssssssss er was wel water, wij blij, we moesten komen kijken, en ja hoor een ijzeren watertank half onder en boven de grond, heerlijk vol met roest en nog wat ander spul gggrrr, we hebben het wel genomen voor de afwas en toilet, dus nu toch maar weer de polytank naast het huis, dus verder bouwen.
De timmerman heeft de maten genomen voor de keuken, en de metselaar voor het kamertje buiten bij de poort voor onze watschman, jaja we hebben het druk, en alles loopt hier de hele dag in en uit.
Maandag morgen komt onze microvrijwilliger voor een gezamenlijk ontbijt bij ons en om samen alles door te nemen, hij heeft wat leuks bedacht om het wanbetalen tegen te gaan, een beloning van geld na dat de vrouwen alles trouw iedere maand afbetaald hebben, we werken het uit.
Daarna gauw naar Malshegu( waar onze school staat, om naar de compound van Sylvester te gaan, om zijn moeder en familie gedag te zeggen.
De dozen zijn nog niet gearriveerd, dus hebben we haar presentje nog niet bij ons, en leggen het uit, ze zijn met alle familieleden maïs aan het pellen, voor eigen gebruik, bergen en bergen maïs, ik probeer het ook, maar het is bijna niet te doen, ze nemen hier de nog niet helemaal rijpe maïs voor, die is goedkoper maar ook veel en veel harder, zelfs de kleintjes van anderhalf werken mee, alleen zij zijn het niet verplicht, de grotere kinderen wel.
En dan is het alweer tijd voor de vergadering met alle leerkrachten, onder onze grote mangoboom, op het schoolplein, en nog is het bloedheet.
 
We hebben dus besloten tot vergaderen met alleen de leerkrachten, geven hen allen een schrijfblok en pen, en vragen hen alle vragen op papier te beantwoorden, afijn, na een half uurtje snapt iedereen het, staan de tafels buiten, heeft iedereen een plek, en kunnen we beginnen.
Wat is je vooropleiding, maaaaaaaaaar had ik dat maar nooit gevraagd, mmmm van nu? Nee van voor je onderwijzer werd, hhhmmmm welke school ik hiervoor heb gewerkt, nee welke school je deed voor je ging werken, hhhmmmm, maar toen werkte ik nog niet op een school,???????????
Hoe bedoel je wij hebben het makkelijk, hahaha, je moet de humor er maar van inzien.
We hebben ook gevraagd wie denken jullie kan het beste hoofdonderwijzer worden, allemaal dezelfde leerkracht gelukkig, mr. Hamza, alleen mr. Hamza vindt dit zelf ook, hhhmmmm?
De volgende dag heb ik beloofd een vrijwilligster in te werken op de Kidz Active school, zij werkte in de kliniek( ze is verpleegster) maar vind het iets te weinig werk, te weinig uitdagend, wij zijn blij met dr, zij gaat hygiëne en het handwas project weer verder uitwerken op onze school, en daarnaast handen wassen voor het eten, maar ook eten in het paviljoen en niet met je bord rennen over het schoolplein, ook de wc `s leg ik bij dr neer en het schoonhouden( zij controleert uiteraard alleen) van het paviljoen, toiletten etc. Ook gaat ze weer met expert ogen door de verband doos.
Het trieste is, dat er vorig jaar weer voor een jaar vitaminepillen zijn gekocht, wij geven alle kinderen iedere dag één pil, dat is een kapitaal, maar door het overlijden van onze hoofdlerares zijn ze dat totaal vergeten, pillen zijn nog geldig tot november 2011, wij kijken op internet en besluiten dat het nog wel een tijdje kan, als iemand een ander idee heeft zeg het me dan alsjeblieft.
We bekijken de speeltuin die we hebben laten verstevigen, alle houten palen zijn nu vervangen voor ijzeren palen en het dak is ook weer verstevigd, ziet er weer beter en sterker uit, en is gelukkig weer veilig, zo één klus al gedaan, op naar de 150 andere klussen.
 
We bestellen de loodgieter één wc is kapot, en we bestellen de lasser, in alle twee de speeltuinen zijn de zitjes van de wipwap, en van één( Boer Bas) is zelf de hele draaimolen afgebroken, ik had vanuit Nederland al opdracht gegeven tot maken, maar dat waren ze even vergeten.
John neemt de maten van het nieuwe computer lokaal waar hij met de timmerman bezig is, en gelijk bespreken we de offerte voor de nieuw te bouwen klaslokalen.
Dan komt de metselaar en vragen we hem het klaslokaal van de crèche van Madame Esther te repareren, John heeft de vloeren daar al gedaan, alles aangesmeerd met cement, maar dit is echt onder het dak, de vleermuizen komen snachts hier feestjes houden, met gevolg smorgens een grote shitbende en ook een grote shitlucht, daar wordt je niet vrolijk van, John is een uurtje bezig de metselaar uit te leggen wat we willen.
Dan moeten we ons haasten, we hebben een lunch afspraak en gelijkertijd een meeting met Bash, onze man van VW, het is gezellig en ophelderend, maar ook vermoeiend, na Bash stoppen we ermee en gaan samen lekker aan de wijn. Rust in de tent.

 

De volgende dag gaat John samen met Sylvester kasten kopen voor de Kidz Active Lodge, er is geen één kast in het huis, niet echt makkelijk, John heeft van te voren zich al georiënteerd en heeft een soort lockers ontdekt, voor iedere gast één, en voor de Master bedroom een dubbele met ingebouwde kluis, dus echt super.
Als ze in de winkel komen, zijn er nog maar twee lockers, die ze gelijk kopen beschadigd en wel, en is er nog maar één dubbele kast, dus oke wel beschadigd, maar ja, John bekijkt m en ziet dat de kluis op slot zit en vraagt het sleuteltje, nee zegt de verkoper sleuteltje is weg je moet m gewoon openbreken dan kan je er wel in??????????????????????????????? Hij besluit m toch maar niet te nemen. Haha, dus leven we nog steeds uit koffers.
De andere twee lockers worden op een soort brommer met open karretje geladen en naar het huis gebracht onder escorte van John en Sylvester.( lockers en kasten worden door ons zelf aangeschaft niet door Kidz Active.)
We gaan eten bestellen bij de blauwe kiosk, gebakken rijst met een stukje kip en wat koolsalade, 3 cedis, dus € 1.50  dit is echt wel lekker, en vragen onze taxichauffeur het om 17.00 uur op te halen, want dat zegt de dame dan is het klaar en niet eerder en niet later, taxichauffeur snapt het gelukkig, dus wij blij, alleen komt om  18.00 uur  Sylvester bij ons binnen met het eten, de taxichauffeur was nooit komen opdagen dus had de mevrouw Sylvester maar gebeld, die vervolgens helemaal uit Malshegu moest komen om ons eten op te halen, ja mensen het blijft Ghana maar lekker was het wel. De meeste dagen eet Sylvester wel met ons mee, of komt er iemand lunchen of ontbijten, er is altijd wel wat, of iemand.

Dit was het weer voor vandaag, we moeten weer naar een afspraak, tot het volgende berichtje, groetjes John en Yvonne.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berichtje van John.

Omdat er maar 1 of 2 uur per dag op de meest vreemde tijden water is in het huis, Is er besloten dat de Landlady( eigenaresse van het huis) een watertoren zou laten bouwen met daarop een watertank waardoor we bijna altijd water hebben in het huis. Een knap staaltje werk van deze vakmensen om in één week tijd dit, met de zeer gebrekkige hulpmiddellen, voor elkaar te krijgen.

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vierde deel, Krekel.

En toen was het al weer donderdag , en hadden we een afspraak op het VW ( Vrijwillig Wereldwijd) kantoor, voor de nieuwe vrijwilligers, en om 11.00 uur zou de aannemer komen op ons Kidz Active kantoor, met de maten en prijzen van de nieuw te bouwen klaslokalen, hij is wel geweest met vragen, dus we weten nog niets, ook een offerte voor de computerruimte  hebben we gevraagd, kan niet al te duur zijn aangezien John het meeste zelf gaat doen.
John en Sylvester zijn een watertank wezen kopen voor de Kidz Active Lodge, ( ik was op kantoor)aangezien  er zonder water  geen gasten komen en we hebben dat geld echt nodig voor de salarissen. En ja hoor het is gelukt, heel knap, naar een tankwinkel een maat berekenen en dan iemand charteren die m thuis wil brengen, gelukt , weer met z`n karretje achter een brommer, we hebben 2500 liter, dat is toch mooi. Ze zijn nu onder het toeziend oog van de Landlady hoge palen aan het metselen waar de watertank op moet komen, overal cement en nog steeds géén druppel water.
S`avonds een etentje met alle vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd en onze medewerkers, echt heel veel gelachen, het licht viel tot drie keer uit en na de derde keer ging het niet meer aan, en kregen we een paar kaarsen op tafel, maar aangezien iedereen zijn eten al had gingen we gewoon door met eten in de tijden ertussen dat het licht uit was, dat hadden we beter niet kunnen doen, het was donker en ik neem een hap van mijn broodje hamburger en denk, verrek mn hamburger loopt vanzelf naar binnen en op dat moment  gaat het licht weer aan, en zie ik en met mij, de anderen een krekel al op mn lip zitten, ggggggrrrr, het stierf daar van het ongedierte, alles vloog en fladderde, bah en dat heet Luxery.
Maar ook dat hebben we overleefd, inmiddels zijn twee dagen geleden alle 11 dozen aangekomen, twee zijn er opengemaakt waar Habiba en Sylvester bij waren, of ze 1000 cedis wilden betalen, nou Habiba heeft haar mond open getrokken en Sylvester heeft daarmee geholpen, eind van het liedje 7 cedis per doos.
De fototoestellen hadden we allemaal in onze bagage mee genomen, en de laptops komen nog met de andere mee, maar inmiddels zijn er weer twee mensen heel blij met hun foto toestel, Bash en Sylvester, namens hen super bedankt.
Voor Bash en Sylvester hadden we ieder een spijkerbroek meegenomen en een riem, dat waren twee gelukkige boys, Habiba heeft een mooie handtas, en ik heb zelf een ketting voor dr gemaakt, en zo hebben we een doos vol met cadeautjes, bv voor iedere belangrijke Chief een handdoek, ja dat willen ze graag, dus oke.
De schooltassen zijn allemaal goed aangekomen, en gaan maandag naar ons eigen invalide project waar ze de hengsels in gaan korten, zodat ook zij weer wat extra`s verdienen,  dan  kunnen als de tassen klaar zijn, ze  uitgedeeld worden.( met dank aan Pieta van Pelt )
a.s. maandag, morgen dus, hebben we weer een lerarenvergadering maar nu met Habiba en Sylvester, John en ik hebben de schooltassen die de leraren krijgen alvast gevuld, met een pennenset van Kidz Active, het projectenboekje van Kidz Active,( met dank aan Rianne, die alles in het Engels heeft vertaald . zo ook het projectenboekje voor de micro`s) een schemerlamp op batterijen,  met led-lampjes, en allemaal  een knijpkat, aangezien bijna al onze leerkrachten in de compound wonen, dus zonder electra, of water.
Zaterdag , gisteren hebben Sylvester en ik de ontbrekende school boeken gekocht voor de P5 klas, dat waren er nog 4 per kind, dat tikt toch weer ff flink door. En hebben we voor alle klassen de oefeningen schriften en gewone schriften gekocht, da waren er bij elkaar een paar honderd. ( € 750,-  1550 cedis ).
Nu hebben we voor alle andere klassen nog leer en les boeken nodig zo ook, voorleesboeken met plaatjes, één leraar wil graag het menselijk lichaam hebben, om te kunnen onderwijzen, allemaal willen ze graag een Engels woordenboek, en rode pennen om te kunnen nakijken, een wandklok en een prullenbak, en ga zo maar door.
De stof voor de nieuwe uniformen is weer besteld,  (  €  850,-,  dus 1700 cedis)van de week gaat onze nieuwe naaister ( de oude is overleden aan malaria) de maten opnemen, en  de uniformen naaien, ook dat is afgrijselijk veel geld, nadeel als je al zoveel kinderen op school hebt, och  erg he.
Ik zal eens een overzichtje neerzetten van de schoolonkosten, die we met dank aan onze maandelijkse donateurs en de sponsors gelukkig nog steeds kunnen betalen.
100 cedis is ongeveer € 50,- dus het  cedis bedrag in tweeën delen.

  heeft nu wordt
Habiba    
100 cedis
100 cedis
Sylvester      
100 cedis
100 cedis
Mr.Hamza  ( leraar)    
90 cedis
150 cedis
Mrs.  Esther ( lerares)    
85 cedis
110 cedis
Mr.Isaak ( leraar)  
85 cedis
125 cedis
Mrs.Victoria( lerares)
70 cedis
100 cedis
Mrs.Amina( lerares)    
70 cedis
100 cedis
Mr.Abraham( leraar)    
70 cedis
100 cedis
Mrs.Latifa( lerares)  
70 cedis
100 cedis
Mrs. Zenabu( lerares)        
70 cedis
100 cedis
Fatima  (schoonmaakster)   
40 cedis
75 cedis
Christopher ( watchman)   
25 cedis
75 cedis
Kokkin 1   
70 cedis
50 cedis
Kokkin 1   
70 cedis
50 cedis
Kokkin 1   
70 cedis
50 cedis
assistent crèche
0 cedis
75 cedis

Dat was  te samen aan uitgaven:  1085 cedis ,       dat wordt aan uitgaven:           1460 cedis.
Inkomsten schoolgeld is nu 2.50 cedis per kind per maand dat levert op: 760 cedis, kosten 1085 cedis tekort  325 cedis per maand.
Schoolgeld gaan we verhogen naar 4 cedis per maand, inkomsten  zijn dan 1206 cedis per maand, uitgaven nieuwe salarissen 1460 cedis per maand, tekort 254 cedis per maand.
Dan moeten er nog  7000 maaltijden per maand betaald worden, alle schoolboeken, potloden schriften, etc., uniformen, onderhoud school, electra, water , en dan nog de SSN IT is ongeveer 250 cedis per maand  ,( oude dag voorziening leeraren).
Taxikosten van de vrijwilligers die op onze school werken, benzinekosten voor Sylvester en telefoonkosten.
En nu ben ik vast nog wat vergeten, en dit is alleen nog maar de school, dan hebben we nog bijna 90 micro-kredieten, 2 invaliden projecten en het weeshuis.
We zijn inmiddels best een grote foundation, alleen een met weinig geld.
Er was om te bezuinigen één kok ontslagen, maar ze bleef toch komen, toen kwam Sylvester met het wijze idee, we zeggen dat er  één kok weg moet, we zeggen dat we briefjes maken met twee x  ja en één  x nee, diegene die nee trekt moet weg????? Maar ze kunnen ook kiezen om alledrie te blijven, en dan betalen we ze i.p.v.  70 cedis per maand 50 cedis, dan heeft er niet één niets, maar allemaal wat, kijk dat vind ik nou slim, en zo hebben we het gedaan. Allemaal blij.
Volgende verslag wordt de vergadering van de leraren.

Groetjes en veel plezier met lezen, John en Yvonne.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vijfde deel, vergadering leerkrachten.

Allereerst zal ik eens uitleggen, hoe we aan zulke tekorten van geld iedere maand komen.
De meesten weten dit wel, maar ik leg het graag nog een keer uit.
Bij de opening van onze school in 2008, we waren al open vanaf 2006, heeft de GES, Ghanese Education Service, die bij de opening aanwezig waren, ons beloofd en plechtig toegezegd, dat wanneer de school 5 jaar zou bestaan, en wij dus hadden bewezen dat we geen ééndagsvlinders waren, dan zou de overheid de salarissen op zich nemen van de leerkrachten.
Dus dat is( was) mooi, we hebben ieder jaar contact gehouden en we kregen alleen maar pluimen dat we alles goed deden, dit jaar september zou het dan eindelijk zover zijn, gelukkig we hadden de 5 jaar overleefd en volgehouden, best een zware taak, om alles doorgang te laten vinden, en alles door te betalen, en ook door te groeien en het onderhoud te doen, maar het is ons gelukt.
Vorig jaar hebben we dan ook de aannemer de opdracht gegeven om de keuken te laten bouwen, zodat onze kids eindelijk de lang verwachtte maaltijd zouden krijgen, dit zou dan worden betaald met de kleine vergoeding die ouders betalen als een soort van schoolgeld, een kind op school kost natuurlijk veel meer dan dat de bijdrage van deze ouders is, maar als de overheid de salarissen betaald moet het ons gaan lukken, dus dan kunnen  wij dat beetje bijdrage voor de maaltijden en de kokkinnen gaan gebruiken, goed geregeld, vonden wij zelf ook.
Tot Habiba dit jaar de aanvraag indiende voor de salarissen, nou dat vond de overheid toch niet zo`n goed idee, want we hadden toch wel een mooie school, dus als wij wilden dat de overheid de salarissen zou gaan betalen, dan moesten wij de school schenken aan de overheid en zaten wij zelf op een dood spoor, nou daar hebben we voor bedankt, vandaar dat we nu , terwijl we daarvoor zoals in het uitgave staatje staat ook al maandelijks een tekort hadden, hebben we nu dus de maaltijden etc, als extra onkostenpost.

Het goede nieuws is, dat Vrijwillig Wereldwijd, Vrijwillig Afrika dus hier in Ghana, heeft besloten de lening die de Kidz Active school bij hen had, om te zetten in een donatie, dit geld  ongeveer €  1000,- heeft er mede voor gezorgd, dat we de kop boven water konden blijven houden.
Vrijwillig Afrika heeft nu besloten dat wij van iedere  vrijwilliger die in Tamale vrijwilligerswerk doet, een vaste donatie krijgen voor de Kidz Active school.
Zo werkt  Vrijwillig Wereldwijd ook in alle andere landen, een gedeelte van de inkomsten gaan  naar projecten.

Iets anders:
Hoe bedoel je corrupt. Inmiddels is de overheid wel bij ons terug gekomen, we krijgen zeggen ze nu niet de betaling van de leerkrachten aangezien de school nog niet compleet is, we moeten nog vier klas lokalen hebben, zodat de leerlingen vanaf de Kidz Active school door kunnen naar het vervolg onderwijs, kijk daar kan ik dus wel inkomen, onze grootste zorg is dus nu, hoe komen we aan geld voor  4 klaslokalen.
Het is nu wel, dat er mensen zijn die tegen ons zeggen, stop er toch mee, als zelfs hun eigen overheid ze laat vallen, en natuurlijk heeft iedereen daar groot gelijk in, maar als we dat doen is alles voor niets geweest, dan wordt het een dorpsschooltje, dan moeten de ouders zelf de uniformen , schoolboeken etc. betalen, en het allerergste dan laten wij ze dus ook stikken, en dat waren we dus ff niet van plan.
We hebben al een begroting laten maken voor 3 klaslokalen, dat komt op € 55.000,-, en dan is de bovenlaag in plaats van een dak, cement, dus dan kan daar weer opgebouwd worden, de volgende drie klaslokalen.
Maar we hebben nu besloten dat we maar 4 klassen willen, dat is genoeg, de twee vervolg klassen kunnen ze dan op een andere school gaan doen.
Dus dat worden nu dan twee klaslokalen, en over twee jaar twee daar bovenop.
Dat zal voor twee lokalen ongeveer  € 40.000,- worden, aangezien buiten muren en fundering allemaal moet plaatsvinden.
Het slechte nieuws is, dat de regering van Nederland de subsidiekraan heeft dichtgedraaid voor 2011 en ook alvast voor 2012, dus we kunnen niets aanvragen, zoals eerder bij Cordaid en NCDO, en dat is een forse tegenvaller.
Maar het goede nieuws is, dat we deze week al gelijk een donatie hebben toegezegd gekregen van
Gastouder Bureau Ziezo, voor het super mooie bedrag van € 4.000,-. Dus het begin is er, fantastisch.
Wordt vervolgd.

De vergadering met de leerkrachten is heel goed verlopen, heeft wel een middag geduurd, maar een ieder durfde zijn zegje te doen, ze hadden allemaal de benodigdheden lijst gemaakt van hun eigen klas, en een voor de school, zoals gevraagd, bij allen kwam de vraag voor een schoolbus, en voor nieuwe klaslokalen.  Er wordt dus gelukkig echt wel meegedacht. Ook een digitaal schoolbord zouden ze wel graag willen, hahaha, maar dat was er maar één. En niet te vergeten opslag, nou gelukkig hebben we daarin iedereen ( bijna) blij kunnen maken.
Het minimum loon in Ghana is nu vastgesteld op 85 cedis per maand, dus voldoen we nog niet bij allemaal aan de eisen, maar dis is wat we kunnen doen( en dan nog moet wel iedere ouder zijn schoolgeld betalen).
We hebben veel afspraken gemaakt met de leraren en Mister Hamza als schoolhoofd aangesteld, en Mister Sylvester als hoofd onderhoud en schoolplein aangesteld.
De leraren vroegen vorige vergadering het geld voortaan via de bank te mogen krijgen, ik vond dat fijn dat is makkelijker, maar dat is nu terug gedraaid, aangezien ze dat wilden voor een lening bij de bank, wij hebben ze nu aangeboden met een micro-krediet te helpen, de banken vragen meer dan
50 % rente.

We hebben de schooltassen bij de invalide vrouwen opgehaald, en uitgedeeld op school, nou dat was weer echt een happening, super gaaf om te doen.
Een kind kiepte gelijk zijn etensbakje erin leeg, dacht dat, dat de bedoeling was????? Hahaha lekker vette zooi.
De schoolboeken zijn besteld en we hebben voor alle klaslokalen wand klokken gekocht, en voor de veranda`s prullenbakken.
Wat we ook hebben gehad, is een gesprek met de aannemer van de keuken, de kokkinnen gebruiken maar één gasbrander  in de buitenkeuken aangezien ze niet te dicht bij de muur durven te staan, omdat ze bang zijn dat deze omvalt, ( nieuwe keuken dus he) de aannemer heeft toegezegd a.s. zaterdag de boel te komen repareren, wat er ook nog niet is, is een kraan bij de aanrecht en ook geen afvoer en iedereen geeft elkaar de schuld, maar dat is echt Ghanees, ook de grote gasflessen staan gewoon naast de gasbrander, terwijl deze buiten de buitenkeuken zouden komen, dat zijn toch wel de minder leuke dingen als wij hier zijn, iedereen ziet me bijna als een boeman, ik mopper en ben boos, ik denk dat ze blij zijn als we weer zijn opgehoepeld, jammer genoeg maar anders komt er niets van de grond.
Dat is nu eenmaal mijn taak denk ik dan maar.

   

Ook hebben we deze week hard gewerkt aan het gasthuis en kantoor van Vrijwillig Wereldwijd, deze zijn in een nieuw gebouw gekomen in mei, en zoals ze erin zijn getrokken zo woonden ze nu nog steeds, we hebben de slaapzaal als woonkamer omgebouwd( nou eerlijk gezegd hebben wij gezegd, hoe we het wilden doen, en hebben de vrijwilligers het meeste gedaan, op voorwaarde dat  ze een nachtje daar met zn allen mochten slapen, nou oke toch?), we hebben van de twee dagverblijven, waarvan er maar een werd gebruikt, slaapkamers gemaakt, en waar eerst het kantoor was, is nu ook een mooie slaapkamer gekomen, en het kantoor is nu bij maar niet meer tegen het dagverblijf, echt gaaf, en lekker veel ruimte.
John en Hans( vrijwilliger) hebben de computers en het internet aangelegd, en de telefoon lijn verplaatst, de vrijwilligers kunnen nu ook op internet.
Wij hebben getrakteerd op verse koffie en appelgebak ECHT WAAR.
Morgen begint de timmerman met planken maken in het kantoor van VW, ook  drie hordeuren komen er, en er wordt een keuken getimmerd, aangezien alles nog steeds op de grond werd gedaan, en laten we water aansluiten.
Vanmiddag hebben we een gesprek met de Landlord over dit VW kantoor, hij moet nog één beloofde wc bouwen, en deuren voor de andere  wc maken??? Wel zo prettig, hier zeker.
Op de school heeft John de electraman gevraagd electra aan te leggen voor twee fannen, en hebben we deze gekocht, wat denk je komen we weer kijken, hangt er één fan, ????? nee Mister geen ruimte voor twee jammer he??????, dus nu moet de eerste er weer af, om de tweede erbij te kunnen zetten. Ja  jammer he.
De lasser voor de speeltuin is geweest, maar ook weer gegaan, want hij wist niet meer waarom en wat hij moest doen????? Dus morgen opnieuw proberen.

De Kidz Active Lodge begint ook op te schieten, we hebben water, wat een luxe, we kunnen douchen en we kunnen de wc doortrekken, daarnaast hebben we een keuken, een echte, wat een heerlijkheid, we leven nog wel uit koffers, maar ook dat komt goed, en niet geheel onbelangrijk, we hebben alles dicht laten maken met horren, dus het ongedierte is echt veel minder geworden en de rest roeien we nog wel uit.
Wat  heel leuk nieuws is,( dat hebben we net gehoord) is dat Frans Bornauw en Godelieve  Nyssens, onze gasten  van de rondreis door Ghana met vrijwilligerswerk op de Kidz Active school, vaste donateur worden van €  50,- in de maand, te besteden  aan het salaris van onze rechterhand van de Kidz Active Lodge, Ruhija. Hierdoor blijft er meer geld over om de salarissen van de KA leerkrachten aan te vullen.
Echt in dit land is twee maanden tekort om alles te kunnen/willen doen.
Deze week ook geluncht met alle vrijwilligers van VW op het kantoor, was erg gezellig ze hadden fruitsalade gemaakt, en we hebben natuurlijk de vergadering bijgewoond, de meeste hebben de tijd van hun leven,( gelukkig).Ook vaak goede suggesties aangaande hun projecten, wat er verbeterd kan worden, of veranderd.
B.v de vrijwilliger van de micro`s kwam met het idee om de vrouwen die de gehele lening hebben afbetaald zonder onderbreking te belonen, we hebben ruim 80 vrouwen, dus het kost ook nogal wat, geven we ze 20 cedis als beloning dan is dit nog steeds € 800,- op jaarbasis, dus daar moet wel een goede betaling tegenover staan.
Ook hebben we een studente aangenomen om voor de micro`s te werken, zodat ze de kennis iedere keer over kan dragen op de volgende vrijwilliger, aangezien deze zich rot zoekt iedere keer waar alle vrouwen zich bevinden/wonen of werken, dit idee kwam van ons uit, dat wilden Rianne en ik al een tijdje, we hadden ook al iemand vorig jaar, maar die vond de verdienste te laag en is weer gestopt, dus nu kon ik zelf iemand  selecteren, en dat heb ik inmiddels gedaan, Priscilla is aangenomen bij ons team van Kidz Active voor de micro-kredieten.

De offertes vliegen ons inmiddels om de oren, van timmermannen en aannemers, lassers en elektramannen,  en allemaal willen ze er over praten en wij zeker, want wat kunnen we aan de prijs doen??
Afgelopen zondag hebben we visite gehad van Anneke en Johanna, van een andere organisatie, het is altijd leuk om je ervaringen weer even uit te wisselen, en Nederlands te praten, we kennen elkaar al heel lang, ooit is ze via Vrijwillig Wereldwijd in Ghana terecht gekomen als vrijwilligster en net als wij jaren ervoor, blijven hangen en een organisatie gestart.
Op dit moment zijn we ook een beetje zenuwachtig, want we krijgen heel prettig bezoek, onze dochter Daniëlle komt a.s. donderdag naar Ghana en vrijdag vliegt ze door met een binnenlandse vlucht naar Tamale, dus vrijdagochtend koffie en appeltaart, hahaha, we zijn er klaar voor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zesde deel, onze Daan in Tamale.

Allereerst hebben we een gesprek gehad met de allerhoogste directeur van Social Welfare, we moesten de papieren laten zien van onze registratie van Kidz Active en van Vrijwillig Wereldwijd, gelukkig alles in orde, en konden overgaan tot de orde van de dag, het weeshuis wat we hebben gerenoveerd, waarom zitten daar zo weinig kinderen in, nou dat komt omdat de kinderen als ze vier zijn worden opgehaald door pa, om mee te werken op het land of gewoon omdat hij dan de opvoeding weer aankon( meeste zijn geen wees, maar is de mama overleden bij de bevalling) en andere kinderen van die leeftijd worden vaak geadopteerd, dus geen grotere /oudere kinderen voor het mooie nieuwe gebouw, maar waarom moesten wij het dan bouwen? Omdat als de kinderen vier zijn ze naar een ander gebouw moeten, maar meneer nu wordt het niet gebruikt er zitten maar 4 kinderen in en er kunnen er wel 20 of 30 in, meneer wordt erg boos op mij, niet gebruikt???? Er zitten vier kinderen in, ja zeg ik dus niet gebruikt.
Als we dat hadden geweten dan hadden we een huis gebouwd voor vier of vijf kinderen, maar dat zag ik toch echt verkeerd, er waren/zijn te weinig personeelsleden die de kinderen kunnen verzorgen, dus kunnen ze beter in een gebouw anders moeten ze en heen en weer lopen en twee gebouwen onderhouden???
In ieder geval er zijn afspraken gemaakt, dat er meer kinderen doorschuiven, en dat Vrijwillig Wereldwijd meer vrijwilligers stuurt voor minimaal 10 weken. Weer wat geregeld.
Afspraken voor de micro`s en met onze nieuwe timmerman Zoom & Zoom, we gaan de keuken controleren van Vrijwillig Wereldwijd,  dat ziet er goed uit, nu nog nieuwe hordeuren etc.
Nou natuurlijk ga je dan je kind ophalen van het vliegveld, er is net twee weken geleden een nieuwe vliegmaatschappij gestart die het bijna voor de helft van de prijs doet en die ook grotere vliegtuigen heeft, logisch dus , zo kunnen er meer mensen mee, dus goedkoper.
Wij dus wachten, en wachten, wat denk je de hele Tamalese fanfare stond er en er kwamen steeds meer grote en dure auto`s en heel veel prachtig uitgedoste Ghanesen met roze en witte kanten jurken.
Maar nee het was toch niet voor onze Daan de Vicepresident van Ghana kwam naar Tamale.
Och beetje jammer, maar evengoed leuk om te zien. En toen was ze d`r dus een uur te laat, huppa op naar de koffie en ja echt waar appeltaart, echt lekker en gezellig.
   Vrijdags in het huis geweest, en veel visite gehad waaronder natuurlijk Habiba, erg leuk het weerzien.
Volgende dag hadden we een bruiloft, echt midden in de bush, onze school staat rondom de compounds , maar dit was veel verder en echt een half uur rijden de bush in, zo apart om daar bij te mogen zijn,  een van de leerkrachten van onze school ging trouwen, en alle vrijwilligers van Kidz Active waren uitgenodigd. En ook wij, en Daniëlle, echt zeer indrukwekkend, alleen in Ghana ga ik naar de kerk, het is zo vrolijk en anders, we hebben ook echt gelachen, en Victoria was een mooie bruid, namens Kidz Active een financiële bijdrage gegeven.
Daarna naar de Kidz Active school om deze aan Daan te laten zien, ze was best onder de indruk , het was allemaal groter en meer dan ze had verwacht, erg leuk, en gelijk gekeken of  de werkmensen bezig waren om de keuken muren etc, te herstellen, en dat hebben ze gedaan.
De andere aannemer was niet bezig, diegene die alle muren van de school zou herstellen vanwege de vleermuizen, , du daar moet ik weer achteraan.
Daarna lekker en gezellig bij Swat gegeten. Ff rust en ff onder elkaar. Lekker wijntje erbij, gesellie.
Gezellig hoor dat ze er is, Daniëlle.
Zondags hadden we een loodzwaar gesprek met onze oude aannemer Big Daddy, er liep/loopt een dik meningsverschil met hem en ons, ons is in dit geval, Kidz Active en Hassan en Habiba .
Maar aan het eind van de dag ging hij door de knieën en vroeg vergeving, ja en wat nu????????????????
Maandagochtend ging Daan al om kwart voor acht naar de weg om op de taxi te wachten die haar naar de Kidz Active school zou brengen waar ze ging klussen, en John en ik gingen de andere kant op , wij hadden een gesprek met Pater Martin over het weeshuis, een zeer positief gesprek.
Alle neuzen dezelfde kant op, hij gaat ons ondersteunen met het inwerken van vrijwilligers voor het weeshuis, super. 
En we kunnen via hem een container laten komen naar Tamale, een  kubieke  meter kosten € 500,-, dus als we weer computers krijgen aangeboden kunnen we ze aannemen, echt geweldig.
En weer is daar onze Zoom & Zoom, hij komt maten nemen voor kasten, we leven nog steeds uit koffers, dus hoppa, meten en meten, Zoom &  Zoom.
Daniëlle zegt dat het hier net het crisiscentrum is, de hele dag door komt een ieder om dingen te bespreken, te vragen , en om offertes te laten zien en te bespreken , je wordt er af en toe gaar van.
De watertoevoer is nog steeds niet goed, de loodgieter staat steeds op de stoep, het water vloeit nog steeds over de tank heen, dan zetten wij de kraan dicht maar dan heb je dus geen water, hm Ghanese wijsheid.
Gisteren heeft john aan Sylvester geleerd hoe zijn nieuwe laptop ( die Daan bij haar had) te gebruiken en geleerd hoe te werken met de boekhouding, als een kind zo blij , echt super, gulle gevers bedankt, voor alle camera`s en laptops echt geweldig.
          
Tussendoor hebben we meetings , en gesprekken met noem maar op, en regelen we wat af.
Vandaag begonnen om 8.30 met de betaaldag van de micro vrouwen , dat liep door tot 13.00 uur , ook Daniëlle en John kwamen daar naar een hele ochtend op de Kidz Active school te hebben gewerkt naar toe, John had de computers gerepareerd en Daan weer de schoolmeubels opgeknapt en gemaakt etc. daarna een lunch in het huis van Hassan, gemaakt door Ruhija, echt lekker, met Hassan en  Ruhija, Hans  en Lotte, Daniëlle, onze nieuwe hulp Priscilla , John en ik, een hele club, daarna de timmerman Zoom , daarna Bash, toen kwam Big Daddy voor een afspraak, toen kwam onze hulp die nu nog bezig is, en nu wachten we op Habiba en Alhadji, och je moet er wel wat voor doen he.
Morgen is het de dag van de gesprekken met de leerkrachten.
Micro-kredieten op de Kidz Active school en een rondleiding met Big Daddy onze aannemer, mij benieuwen allemaal weer,

Groetjes en veel leesplezier , John , Daniëlle en Yvonne.

De 6 oprichtsters van Kidz Active Foundation bij elkaar in Ghana, zeer emotioneel.

Terwijl John met Hassan een hele dag op pad is geweest om zijn Coca-Cola bedrijf te controleren, en te kijken waar de problemen zijn, ben ik met Habiba naar het weeshuis geweest en hadden we een afspraak met de directrice, deze is al een paar keer ervan  beschuldigd dat ze spullen die voor de kinderen zijn bestemd achterover drukt of verkoopt, dat is moeilijk te begrijpen en nog moeilijker om mee samen te werken en toch moeten we met haar door één deur, ze smeekt ons om hulp en melk voor de baby`s, alle jaren hebben we heel veel donaties aan dit weeshuis gegeven, maar ik weet echt niet meer wat we hier mee moeten doen.
We zijn absoluut niet van plan om te schenken zodat ze het door kan verkopen, we gaan eerst inlichtingen inwinnen.
We hebben een nieuw schema gemaakt, voor het werk van de vrijwilligers, maar vooral een moeilijk gesprek gehad over het weeshuis wat we hebben gerenoveerd, nou ze had een goed antwoord er zitten ( bijna )geen kinderen omdat de druk van het water steeds wegvalt en dan is er geen water???? En de tank dan die we hebben laten bouwen, ja maar die was niet vol??
Er zijn zo wie zo veel te weinig handen om al het werk te doen, en ook dat is een probleem, ga je dan in twee gebouwen kinderen zetten, heb je de dubbele bezetting handen nodig, dus moeten wij veel vrijwilligers leveren, we gaan ons best doen. Er werken er nu twee van ons, en drie vaste van het weeshuis, op zo`n veertig kinderen, en s`middags is er geen hulp en allemaal baby`s???? een ramp. Eerlijk gezegd komt het wel goed met de kleintjes, maar er zit een blinde jongen in het nieuwe gebouw( één van de vier dus die daar wonen) Bashiru en deze woont hier vanaf dat hij drie dagen is, hij is nu 15 jaar, en oh mijn hemel wat heb ik toch een medelijden met hem, hij wordt gepest en is zooooo eenzaam, hij heeft ook echt niemand. Heeft er iemand nog een kamertje en een zak met liefde over???
Maar we hebben natuurlijk ook weer leuk nieuws, we zijn in onze compound een tuin aan het aanleggen, althans dat doet de tuinman, John en ik zijn naar het tuincentrum geweest, haha prachtig lux woord, maar het was evengoed erg leuk, hij weet er erg veel van, en we hebben een goede keus kunnen maken, samen een tekening gemaakt en potten besteld, gaat helemaal goed komen.
Vrijdagmorgen PTA vergadering op school, ik mooi aangekleed in mijn Ghanese jurk, geschonken door de mensen van Malshegu, John strak in het pak, ( ???? hihi) we waren er klaar voor, PTA, dat betekent, P van parents ( ouders) T van teachers ( leraren) en A van Association ( vereniging van Chiefs, paters en Iman)dus een paar honderd man soms, maar vandaag kwam er niet veel, om half tien nog steeds niet, toen bleek dat ze waren vergeten de PTA uit te nodigen, nou ja. Dus volgende week weer mn mooie jurk aan, zo zonde van de tijd. Eindelijk zijn in de klaslokalen de bovenkanten van de muur allemaal dichtgemetseld met cement, veel werk, maar zoveel beter, geen stront meer van de vleermuizen, en ze kunnen er niet meer in, super, heel veel werk, heeft ook lang geduurd, maar dan heb je ook wat.
Met Big Daddy onze aannemer een rondje gemaakt wat we allemaal willen, en oa een begroting voor de drie of twee klaslokalen aangevraagd, en een verlenging van het paviljoen. Alles is binnen ondertussen alsook de tekening hiervan. Dus nu moeten we gaan sparen en niet zo weinig ook, maar volgend jaar september moet het er wel staan . Althans de eerste klas, anders zitten de kids echt onder de boom.
Morgen begint Big Daddy met een urinoir bij de drie volwassen toiletten erbij te plaatsen zodat we een dames en een heren toilet krijgen en een wc wordt opgeofferd om een baby ,kinder wc te maken, zodat de hele kleintjes van de crèche daar kunnen gaan.
De keuken van de school heeft nu een aanrecht, een wasbak en een kraan waar water uitkomt, de gastank staat naast de muur buiten ( komt een bescherm muur omheen) en het afval water loopt ook naar buiten, weer wat goed. De timmerman is alle houten binnen ramen, dus aan het schoolplein grenzend eraf aan het halen, in opdracht van John en gaat deze allemaal vervangen voor gaas, en dan worden alle houten luiken gebruikt voor de ramen aan de buitenkant van de school, waarvan er een heleboel verrot zijn, veel werk dus, daarnaast hebben we een opslag gemaakt, waar de timmerman planken maakt en twee deuren ervoor.
Daniëlle heeft daar alle schoolmeubels ( kapot of teveel) uit gehaald, ze uit elkaar gehaald, deze worden daar opgeslagen, zoals ook de grasmaaier etc.

 

John heeft drie nieuwe computers gekocht voor de school, voor het computerlokaal, en het beeld scherm wat we hadden gekregen en meegenomen er  mooi bijgezet, de timmerman maakt ook  voor het computer lokaal  nog een extra bank en tafel, dan kunnen er heel wat kids tegelijk computerles krijgen.
Ook voor Vrijwillig Wereldwijd hebben we hordeuren en een keuken laten maken( wat zij uiteraard zelf betalen), het begint allemaal zijn vruchten af te werpen.
En zondagmiddag kwam de timmerman met weer zo`n driewieler de tuin in scheuren met onze bestelde kasten, echt niet te geloven zo`n klein karretje en zo veel spullen erop. Het was op het nippertje, aangezien Patricia, Mary, Chantal en Manon, op zaterdag al in Ghana, Accra waren aangekomen, en s maandags naar ons in Tamale zouden komen na eerst een dagje rust te hebben genoten.
Maandag ochtend stonden wij dus bij het vliegveld om ze op te halen, met Habiba en Hassan en natuurlijk Daniëlle, het was echt een super weerzien, omdat Chantal en Manon nog nooit in Ghana waren geweest, heel intensief  bij de oprichting zijn en waren betrokken en vooral in de begin jaren veel acties hebben meegedraaid, en uiteraard al zolang bij Kidz Active horen en nu eindelijk alles te kunnen gaan zien.
Maar ook wij met z’n zessen als initiatiefneemsters, en oprichtsters nu tezamen op onze Kidz Active school, echt heel bijzonder en zeer emotioneel. Alles hebben we bewonderd, is natuurlijk allemaal heel herkenbaar voor ze, en toch is het heel anders als je ertussen staat en het ruikt en aan kunt raken.
En alle kindjes op je af komen rennen, en je gedag zeggen.
Daan is al anderhalve week aan het werk op school, ( als hoofdzakelijk timmervrouw), Manon en Chantal zijn de volgende dag ook nog een uurtje, tussen alle afspraken door naar school kunnen gaan, waar ze geluk hadden
( aardig bedoeld) want een leraar was naar een begrafenis en een lerares was net bevallen, dus hebben ze samen in één klas mogen staan, en hebben liedjes gezongen etc. Toch even het lesgeven geproefd.
Volgende dag naar het weeshuis met z`n allen, maar dat was wel erg heftig, we kwamen net op badder en eettijd binnen en daarna gelijk de voeding, en er was geen extra hulp, dus onze zes extra handen werden graag aangenomen,
Baby’tjes uit de bedjes gehaald die daar nog in lagen, soms dus de hele dag, en andere baby’tjes lagen al op de mat op de grond, op een rijtje, uitkleden, aan de zorghulp geven, die wast  en geeft m weer terug.


Uiteraard ook weer naar het door ons nieuw gebouwde weeshuis daar op het terrein en naar Bashiru, dikke tranen bij ons allemaal, ik kom er nu al zo lang, maar je raakt er nooit aangewend. We zijn uitgenodigd bij Hassan voor een zeer uitgebreide lunch in zijn huis, echt heerlijk, en bij Habiba zijn we op de thee geweest.
De meiden hebben nog het cultureel centrum aangedaan en daar geshopt.
Zover je dat shoppen kunt noemen.
We zijn door de familie van Sylvester uitgenodigd in zijn compound om te komen eten, fufu met kip en saus, maar eerst een wandeling door alle compounds terwijl Sylvester  verteld over alle tradities en toen lekker eten, met één hand uiteraard, je rechtse want de linker is taboe, daar veeg je, je billen mee af. Ook het kantoor van Vrijwillig wereldwijd moest nog bewonderd worden en natuurlijk uit eten bij Swad, wat ook heel fijn was, was ons ruime en helemaal ingerichte huis, goede bedden en ook genoeg bedden, een hele fijne Kidz Active Lodge Gasthuis, wat door onze hulp al word gezien als klein hotel.
Met Patries uiteraard ook een paar werkafspraken gemaakt met derden, en zo waren alle dagen vol.
Meiden het waren drukke maar super leuke dagen, we hebben heerlijk gelachen, dank jullie wel, het was ons een eer om jullie te ontvangen. We hopen het nog een keer mee te maken.
John als enige man tussen zes meiden, maar ook dit keer is het hem weer goed afgegaan.
En nu zaterdag vliegt alles alweer terug naar Nederland, maar eerst is vanmiddag ( donderdag) het cluppie met een huurauto met chauffeur op weg naar Kumasi,( Patries heeft daar  afspraken) en vandaar morgen verder naar Accra en Daan gaat zaterdag rechtstreeks van Tamale naar Accra, die wil graag dr werk op school afmaken, en dan gaan ze allemaal tegelijk naarNederland.
Lieve groet, John en Yvonne.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 december 2011

Het  achtste deel, vanuit Tamale, de winter is begonnen,

Terwijl de Ghanesen de hele dag door mopperen omdat de winter hier is begonnen, vallen wij bijna om van de nog steeds erge hitte, maar omdat de winter is begonnen, lopen er veel Ghanesen met overhemd met lange mouwen , spijkerbroek en sommige zelfs met vest of jas, tuuuuuuurlijk het is ook maar 36 graden pppffftt.
Daniëlle is, zoals ik al schreef nog steeds in Ghana omdat ze malaria kreeg, eigenlijk heeft ze gewoon pech gehad, van de twee en een halve week dat ze hier zou zijn is ze er bijna anderhalve week ziek geweest, ook al in de tijd dat onze Nederlandse gasten er waren, nu is ze sinds gisteren malaria vrij,  voelt zich absoluut nog niet lekker, maar ze mag wel met ons naar Nederland vliegen, gelukkig.
Voor Vrijwillig Afrika zijn we behoorlijk in de weer geweest , omdat  een nieuw contactpersoon  in Tamale voor  VA komt te werken en deze was  twee weken geleden nog in Nepal, dus na vertrek van Patries en co kwam hij hier aan en hebben wij hem ingewerkt, best belangrijk omdat hij ook veel voor Kidz Active werkt en doet en ook onze vrijwilligers op de Kidz Active school begeleidt, maar dat komt allemaal wel goed.

Ook onze micro-man( vrijwilliger) is verhuisd, de micro`s doen we al jaren vanuit het huis van Hassan, maar die gaan we nu in het VA kantoor doen, zodat Hassan niet meer de hele dag , met een voor hem toch vreemde,  over de vloer heeft  en het kan want VA heeft een prachtig kantoor hiervoor, dus ook weer geregeld.
De PTA vergadering is geweest, daar ging ik weer in mijn beste Ghanese jurk, en uiteraard met John in de achterhoede, Daan lag in bed, echt zielig met die bloedhitte, maar eindelijk het schoolplein begon zich al te vullen, de leraren waren er de Chiefs, de vertalers, maar geen Habiba, die belde ze was naar het ziekenhuis voor haar astma, shit zeg, nu moest ik het dus echt alleen doen.
John ging aan de slag met de computers in de computer ruimte ,de vrijwilligers waren bezig van de oude kleine  schoolbanken, van twee een grotere te maken voor de grotere kinderen, waar Daniëlle mee was gestart, nou druk zat dus maar geen Habiba  die me altijd helpt en toefluistert wat te doen als ik verkeerd ga.
En een vergadering leiden helemaal in het Engels, met de vertalers naar het Dagbanli, is best wel moeilijk, je hebt het niet over een uurtje koffie drinken, maar over schoolgeld verhogen en nieuwe regels voor de school en het voorstellen van nieuwe functies, maar ik heb een paar keer applaus gekregen het ging super goed, pppffftt helemaal in het Engels.
Het was ook een keer een hele positieve vergadering, ( misschien wel beter zonder Habiba haha)ouders reageerden leuk, en leerkrachten deden ook hun zegje, we zijn dr weer trots op.
Ik( Kidz Active en zeker ook John) werd ook echt bedankt voor al het werk wat weer is gedaan de afgelopen twee maanden en alle verbeteringen die we hebben aangebracht.
Muskieten net is opgehangen in de crèche, eentje gemaakt van drie muskieten netten echt super de kleintjes lagen er s`middags al onder te slapen.
De kasten zijn gekomen voor de klas van de crèche en voor het kantoor van Sylvester, en een voor de computerruimte.
Nieuwe banken zijn gemaakt en gekomen voor de computerruimte, alle computers doen het nu, John moest met een weer terug naar de winkel, maar nu werkt alles, echt super.


De foto`s van alle kinderen die we vorig jaar hadden gemaakt opgehangen in deze ruimte, staat echt zo leuk.
De opslag is klaar , allemaal planken aan de wanden met hierop al ons hout, ennnnnnnnnn de speeltuinen zijn alle twee weer gerepareerd, de draaimolens doen het weer, op de wipwappen zijn de zitjes gemaakt, en de schommels zwiepen weer met nieuwe kettingen eraan.
En ook wel erg goed nieuws, de toiletten zijn weer aangepakt, de wastafels hebben nieuwe chiffons, en lekken niet meer, de flotters in de waterbakken zijn gerepareerd, er is een nieuw urinoir bij de heren geplaatst en er is één toilet opgeofferd daar zijn nu twee hurk toiletjes voor de aller kleinste gekomen. Uiteraard  zijn achter het gebouw van de toiletten de nieuwe afvoerbuizen geplaatst, mooi dus, ook weer gedaan. En zo tobben we maar door. Maar wel met veel genoegen.
Er zijn schoolboeken, lees en leer boeken besteld, nog niet allemaal want de pot is leeg, dus ff sparen.
De uniformen zijn bij de naaister, ze zijn bijna klaar, dus achter de schermen wordt nog steeds hard doorgewerkt, als wij weg zijn, zoomt dat nog een tijdje door.
We hebben wel besloten dat we niet meer zolang weg kunnen blijven, tuurlijk zullen nu de meeste zeggen, ja hallo ze moeten het zelf ook maar eens gaan doen, ja helemaal mee eens, maar als ze dat niet kunnen? We werken ons een slag in de rondte als we hier zijn, we hebben nog geen dag vrij genomen, zelfs niet in de weekenden, dat is best zwaar, dus misschien iets minder veel werk als je iets vaker gaat, we zullen zien, want het is allemaal wel erg duur.
We merken het ook aan andere stichtingen, die minder komen of nu minder komen, dan is algauw de sju eraf, en kan je bijna wel stoppen en dat waren we zeker nog niet van plan, die kinderen die rekenen op ons.
John heeft in het VA kantoor de laatste hand gelegd aan de kleien dingetjes , zoals haakjes op wc deuren en aanrecht vast zetten, ik heb de keuken van VA helemaal schoongemaakt en ingericht, we hebben  een badkamer voor de nieuwe man laten plaatsen, een kamer voor hem ingericht met alles erop en eraan.
We hebben een etentje gehad met het hele team van VA, alle vrijwilligers en medewerkers, erg gezellig en lekker spaghetti en salade, ja ,ja dat kan hier ook, dan moet je wel zelf je gehakt maken dus je vlees draaien, het smaakte super.
En natuurlijk eindeloos veel vergaderingen, doornemen wat te doen, dan weer met deze en dan weer met die, dan weer met de aannemer , dan weer met de timmerman maar ook met Sylvester of met Habiba of Hassan en allemaal hebben ze zo hun vragen, maar we beginnen door de bomen het bos te zien, en dat is fijn.
Uiteraard hebben we weer een gesprek gehad met onze landlady, ze was ineens vergeten dat onze afspraak er was dat wij investeerden en dat we dan de huurperiode zouden verlengen in ruil, ineens wilde ze helemaal niet zoveel investeren, hahaha nou ik heb geluld als brugman, en het is ons wel gelukt.
Tussendoor hebben we natuurlijk een ziek kind hier ( wat geen kind meer is natuurlijk, maar wel ons kind) die zich echt ziek voelt, maar Bash gaat steeds met haar naar de kliniek voor de prikken en medicijnen dus dat is heel fijn.
Vannacht heeft Lotte een vrijwilligster ook bij ons geslapen, die heeft ook malaria en voelde zich ook zo ziek.
Gisteravond hebben we een paar uur geen stroom gehad, dat was erg donker en erg warm in huis, en net dat we met twee zieke meiden zitten en Sylvester , en Hassan en Habiba , de laatste twee zijn maar weg gegaan en met de andere hebben we rijst gehaald en gegeten met lekker verse ananas toe.
Daan en Lotte zaten lekker in onze zomerhut buiten, kwam de tuinman bij ze zitten, en die kregen ze niet meer weg, zo komisch, de ongelukkige gezichten van die twee meiden en een hele blije tuinman die het super naar z`n zin had, en ook een colaatje vroeg.
Ook hebben we weer een huiskip, maar nu één met kleine kuikentjes, zooooooooooooo schattig.
Minder schattig is, dat de geiten buiten de poort ook heel erg hun best doen om binnen in de tuin te komen, want we hebben natuurlijk allemaal jonge plantjes , dus groene blaadjes, en dat lusten ze wel. De stinkerds, dus dat is niet zo schattig, gisteren hadden we twee koeien in de tuin ook niet zo schattig  maar ja, this is Africa zeggen ze dan he.
De tuin begint echt heel gaaf te worden, veel potten , we hebben nieuw graffel laten komen drie vrachtwagens vol  zodat je, je nek niet meer breekt over alle kuilen en hobbels, ben benieuwd hoe de tuin  er volgend jaar bij staat.
De eerste reserveringen voor de Kidz Active Lodge  komen al binnen , dus dat is helemaal top, één stel heeft de reservering weer ingetrokken, want die wilde alleen in het huis zijn, terwijl we  voor die periode al gasten hadden geboekt, dus die gaan niet door, das jammer maar het is een gasthuis, en anders , als je hele huis wilt huren hangt er een heel ander prijskaartje aan, tochhhhhhhhh?
En heel goed nieuws, we hebben één bed van de Kidz Active Lodge ook al voor de eerste drie maanden van het nieuwe jaar verhuurd, weliswaar  gereduceerde prijs , maar toch. Het zijn inkomsten en er wordt op het huis gepast, super.
Volgende week, vliegen we weer naar Nederland, woensdag vliegen en donderdag arriveren we, Patries komt ons ophalen, en Martijn komt Daan ophalen. Dus ik denk dat ons laatste verslag vanuit Nederland komt.
Allemaal weer veel leesplezier en lieve groetjes van ons uit Ghana, John , Daniëlle en Yvonne.