Rik Ebbers en de Lions Doetinchem


Na tweeënhalf jaar is het dan zo ver, we hebben elektrici-teit!

De offerte die € 5.000,- betrof, was voor Kidz Active een beetje aan de dure kant. De laatste € 1.500,- kwam er niet, tot Rik Ebbers, vrijwilliger van Vrijwillig Wereldwijd, besloot om naar de Lions Doetinchem te gaan voor een presentatie. Dan heb je het geld nog niet, maar Rik werd met het Kidz Active project uitgekozen en wij zouden de donatie krijgen van € 1000,-.

Yes, dit was wat we nodig hadden, we konden de electra af gaan maken. Dat houdt in dat de oudere jeugd en de ouders van de kids nu ook na schooltijd (en hun werktijd) Engelse les kunnen gaan krijgen, ze willen zo graag, ze zitten met smart te wachten tot het zover is.

Toen Mary en ik in Tamale waren, dachten we even het klusje te klaren, we hadden nu geld en hopla. Maar nee hoor, we hadden het geld en de laatste spullen die we nog nodig hadden zijn hiervoor gekocht, maar we vielen weer in de problemen. Toen begon de verkiezing op te spelen en hadden we een nare nasleep, wat inhield dat we achter op de wachtlijst kwamen. Jammer en niet leuk, maar zo werkt het nu eenmaal.

We mochten geen gebruik maken van een tuin, om de palen met elektriciteitskabels door te laten lopen en de andere optie, dwars door de Kidz Active Lodge, wilde ik weer niet. We huren de Lodge (als enige, de rest hebben we allemaal zelf gebouwd) en ik vond dat we ons niet zo afhankelijk op moeten stellen van de Landlord die ons de Lodge verhuurt.

Maar na vele telefoontjes van mij (Yvonne) naar de aan-nemer, en naar de hoogste baas van de elektriciteitscen-trale, kwam eindelijk het verlossende woord. We werden geregistreerd, we kregen een electra nummer, hehehe, wat een gedoe, en wat ging het weer op z`n Ghanees.

Deze week hebben we dus stroom, kunnen we Engelse lessen gaan geven, rekenen en een milde vorm van boekhouden. We hebben al een leerkracht, ook zal er altijd een vrijwilliger bij betrokken zijn. De vrouwen kunnen hun naaimachines neerzetten, zodat zij na school in een lokaal kunnen gaan zitten en de stroom en de ruimte kunnen gebruiken.

En waar wacht de oudere jeugd op, juist, op het computer- lokaal! Jajaja, daar hebben we nog géén geld voor, maar we sparen stug door. Met stroom komt het nu wel dichterbij!
Yvonne.