MICRO-KREDIETEN

In 2005 heb ik op t.v een programma gezien over micro kredieten met als ambassatrice prinses Maxima.
Ik ben toen op het idee gekomen om in Ghana ook micro kredieten te gaan verstrekken.

Ik ben naar de COS.z.h.z gegaan en heb me in erin verdiept door met de mensen erover te praten , videofilms te bekijken van soortgelijke projecten, vooral Kenia sprak natuurlijk erg aan, daar lopen de micro kredieten al 20 jaar en heeft het de economie zelfs goed opgevijzeld.

Ik ben met mensen van de Rabobank gaan praten en heb films gezien van lopende micro krediet projecten, heb bij onze Notaris geïnformeerd of alles mogelijk was zoals ik in gedachten had.

Kamer van Koophandel ingelicht en ja hoor een vrijwilliger die via Vrijwillig Afrika naar Ghana zou gaan, zocht een leuk project en kwam ook nog eens uit het bank wezen. Kees Sietsema, iets ouder en zeer geïnteresseerd.

Kees heeft zelf contact gezocht met bedrijven, om geld mee te kunnen nemen naar Ghana , voor de microkredieten.
En dat is `m goed gelukt, 2.500,00 euro van Zorgcirkel Waterland, 1.500,00 euro van stichting Kidz Active en Kees heeft er zelf ook een aanzienlijk bedrag ingestopt.
Perfect gedaan Kees.

Inmiddels zijn er 39 vrouwen met een micro krediet en zijn er alweer 20 vrouwen die met smart staan te wachten op een krediet, die wordt hen verstrekt door de volgende vrijwilligster die naar Ghana gaat en die zich nu aan het inwerken is.

Alle vrouwen krijgen hun eigen contract, met hun eigen foto erop en een duim afdruk en daar naast bij iedere betaling een stempel en een paraaf met data.
Deze vrouwen komen uit de compounds , zijn nooit naar school geweest en spreken geen Engels en kunnen ook niet schrijven, vandaar de duim afdruk.
We hebben dan ook altijd een tolk nodig.

Het mooie van de kredieten is dat de vrouwen nu hun artikelen bij de groothandel kunnen kopen die ze zelf hebben uitgezocht en niet verplicht zijn om naar een groothandel te gaan die hen krediet geeft , waardoor ze de hoofdprijs moeten betalen.

De vrouwen moeten op de 15 van elke maand bijeen komen, dan wordt hen gevraagd naar de stand van zaken en of hun bedrijfje ook beter loopt, ze betalen twintig euro cent aan de Chief, die dit weer door geeft aan onze contact persoon Hassan.
Voor de rest betalen ze geen rente bij ons, alleen de twintig eurocent per maand per lening.

Alle afbetalingen en de twintig eurocent, worden vervolgens naar de bank gebracht door Hassan.en het geld wordt weer gebruikt voor de volgende vrouwen en hun krediet.

Het leuke is dat de terugbetalingen ook al zijn begonnen en alle vrouwen zijn komen opdagen en iedereen heeft betaald, sommige zelfs meer dan ze per maand verplicht zijn.

De winsten van de vrouwen zijn al bij sommige bedrijfjes verdubbeld , het is in ieder geval zo, dat echt iedere vrouw er beter van is geworden.
Wij geven niet aan waar de vrouwen hun lening voor moeten gebruiken.Het mag ook gebruikt worden voor verzekeringen of iets waar ze hard geld voor nodig hebben.

Het is leuk te vermelden dat iets waar je in Nederland aan werkt in Ghana goed blijkt te lopen en ZÉÉR wordt gewaardeerd, wat Patricia en ik hebben gezien toen we in maart/april 2006 weer in Ghana waren.
En uiteraard veel vrouwen hebben opgezocht.

Kees is zich in het project gaan verdiepen en heeft het verder uitgewerkt,contracten gemaakt in Nederlands en Engels,aan Hassan de boekhouding geleerd,
Heel fijn we hebben ook leuk samengewerkt.
Lees verder Kees zijn verslag.

Kees je hebt erg goed werk gedaan in Tamale , namens het hele KIDZ ACTIVE TEAM BEDANKT`.
En uiteraard namens de bevolking van Tamale.


Groetjes Yvonne.Kees Sietsema was in Ghana om de Micro kredieten in bedrijf te brengen.

lees hier zijn verslag>>>>>>