Hoe is het weer in
  Tamale?  Klik hier


  

 

Verblijf van Yvonne en John in Ghana van 14 mei tot 14 juni 2016.


12 juni 2016

Vandaag maar eens een paar foto's van onze EHBOPost, zag er op zich nog best goed uit. Een kast leeggehaald die hing nog aan een spijker, dus bijna veel gewonden er extra bij. Een kast laten maken voor de verbandvoorraad. En uiteraard heeft John de gordijntjes van Hadewijch weer opgehangen. De EHBOPost wordt echt bizar veel gebruikt, veel wondjes en wonden, bij de kinderen. Wat zijn we blij met de vrijwilligers van Vrijwillig Wereldwijd, die de wonden verzorgen, iedere dag ...weer. Vorige week is de aannemer gestart met de palen in het cement te storten voor t sportveld, op school. Komt heel ( gedeeld)nieuw hek. Met nu een betere doorgang naar bibliotheek en computerlokaal. Ook een nieuw hek achter t computer lokaal en bij de poort. Duur geintje, bijna 7000 cedis. ( €1750,- )Maar met dank aan Inge Lambregts en Diete Bruurs, die ook 1000 cedis ( €250,-)voor t hek hebben mee betaald. Heel fijn. En natuurlijk een foto van Sylvester Abdulai in zijn nieuwe positie als directeur. Dit waren weer de laatste nieuwtjes van www.kidzactive. nl tot morgen. Groetjes John en Yvonne

11 juni 2016

Vandaag maar weer eens een persoonlijk bericht, van t werken in Tamale op de Kidz Active school. De lerarenkamer heeft een mooie kast gekregen, met vakken, waardoor iedere leraar zijn/ haar eigen vak heeft. De bibliotheek schiet al echt op, de timmerman is klaar , de muren zijn gestuct. Er wordt nu door de vrijwilligers hard gewerkt , oude store leeghalen en nieuwe store vullen en gelijk alles uitzoeken. Echt een giga klus. De vrijwilligers zijn ook al aan t verven, dus het wordt weer prachtig. Dus nieuwe store, nieuwe bieb( nu nog geld voor veel studie/ schoolboeken. En de lerarenkamer. We gaan gestaag verder. Morgen foto's van het hekwerk van het nieuwe sportveld, nog niet klaar maar er wordt hard aan gewerkt door de aannemer en de werkmensen. Groetjes Yvonne

9 juni 2016

Eindelijk weer eens tijd gevonden om even FB bij te werken.
Afgelopen week is erg druk geweest, we hebben eerst een vergadering gehad met alle leerkrachten van de crèche, kleuterklassen en basisschool van de Kidz Active School, om hen te vertellen dat de Kidz Active Foundation de school heeft overgedragen aan Sylvester Ziblim.
Daarna een vergadering met alle leerkrachten van de Junior High School van Kidz Active.
Alle leerkrachten hebben nu natuurlijk een nieuwe directeur/ baas.
Laten wij met z`n allen hopen dat het een goed besluit was en is.
De leraren en de Hoofdmeester Alhassan waren er allen zeer content mee.
De dag erna een PTA vergadering gehouden, zoals alle jaren was deze weer zeer goed bezet, ouders, leraren, Chief, Iman, Pastor, en the Elders, maar uiteraard ook John, Sylvester en ik.
Blijft toch wel wat om zo`n 200 man in het Engels toe te spreken, weer even wachten op de Dagbani vertaling en hoppa weer verder naar het volgende punt.
We hebben de ouders verteld, dat de Ghanese overheid wel de salarissen over wil nemen, maar dan ook gelijk de gehele school wil hebben, nou reageerden sommige ouders gelijk, doe dat dan, geef de school aan de overheid, dan hoeven wij geen schoolgeld meer te betalen, toch???
Nou zeiden wij, bij de overheid moet je nog veel meer gaan betalen, alleen noemen ze het geen schoolgeld.
Maar je moet de uniformen voor je kind(eren) zelf gaan betalen, de schoolboeken het dagelijkse eten, het onderhoud aan de school, je moet 150 cedis neer tellen als aanmeldings geld ( bij ons zijn dat twee wc rollen en een stuk sunlight zeep), daarnaast worden de elektriciteit rekeningen en de water rekeningen verdeeld over de ouders, het scherpe van het gesprek zakte al spoedig weg.
Vooral toen Sylvester opmerkte, breng je kind dan maar naar de staatsschool ( een dorp verder).
Toen reageerden de ouders, nee dat niet die is veeeel duurder, tja, dat is dus wat we bedoelden.
Maar de meeste ouders vonden het een zeer wijs en goed besluit en dankten de Kidz Active Foundation voor de afgelopen 12 jaren en het vele harde werken, en de mooie school.
Uiteraard hebben we verteld, dat we blijven ondersteunen( alleen hebben we gezegd, niet met geld alleen met bestuurders advies, anders betaald er straks niemand schoolgeld meer. Haha.
Ook hebben we verteld, dat de Ghanese overheid al onze leerkrachten dan wil ontslaan, en zelf andere leerkrachten wil sturen, maar daar zat, behalve al onze leerkrachten, niemand echt mee.
De maaltijden, ook een punt, die worden op andere scholen niet verstrekt, gelukkig betalen sommige ouders een bijdrage van 50 pesewa’s, waar we zoals eerder gezegd, geen maaltijden en kokkinnen van kunnen betalen, maar alles helpt wel.
We zijn naar de GES, ( Ghanese Education Service) geweest en hebben daar bekend gemaakt dat Sylvester de nieuwe directeur van de Kidz Active school is.
Dat was het weer voor vandaag, sorry, dat ik er steeds maar twee foto`s bij zet, maar meer foto`s pakt FB bij mij niet. Hartelijke groet, John en Yvonne

29 mei 2016

De afgelopen week, was een van de moeilijkste weken van de afgelopen 12 jaar dat Kidz Active bestaat.
Wij hebben besloten, met uiteraard ons Kidz Active Team, ( Mary, Rianne, Katinka, John en Yvonne) wat het beste zou zijn voor de Kidz Active school.
Wij hebben de afgelopen week, hier in Ghana, veel gesprekken gevoerd, raad gevraagd, zoals gezegd, weer naar de Ghanese Education Service geweest en met het Kidz Active Team ( Nederland) overlegd.
Wij zijn eruit, en hopen van harte dat een ieder het met deze keus eens zal zijn.( Ik leg het uit).
Ten eerste de school overdragen aan de GES viel af, dan wordt het dus een staatsschooltje, met alle problemen en achterstand, geen onderhoud etc.
Vragen of Habiba de school kan overnemen? Nee, die wordt dit jaar 60 jaar en gaat dus met pensioen, bovendien laat haar gezondheid het niet toe.
Een andere stichting benaderen? Goed idee, dan wordt het werk voor ons wat minder, ( waar we na 12 jaar ook naar toe willen, maar wat schiet de school daarmee op? Toch hebben we verscheidene andere stichtingen benaderd, maar niemand wil onze financiële verplichtingen overnemen, salarissen, maaltijden, onderhoud, etc.
Wij denken dat de Kidz Active school nu inmiddels zelfstandig moet kunnen gaan draaien, dus wat is wijsheid.
Wij zijn met elkaar overeengekomen, dat Sylvester Ziblim Abdulai de beste keus zou zijn, hij is afgestudeerd leraar, en studeert nu aan de Early Childhood Education.
Hij is nu voor zijn bachelor bezig.
Dus de ondergrond is ruim aanwezig.
Daarnaast is Sylvester inmiddels al heel wat jaren de manager van de school, en is er inmiddels, sinds afgelopen september een zeer prettige hoofdonderwijzer op school aan het werk, van de overheid, dus inprincipe alleen voor de JHS( Junior High School) zoals het vorige hoofd dacht, maar zo denkt deze mister Alhassan geheel niet, prettig mens.
Wij hebben Sylvester gevraagd, of hij de taak op zich wil nemen, van het directeurschap van de Kidz Active School.
Gelukkig gaf Sylvester niet gelijk een antwoord, en hebben we gezamenlijk een week bedenktijd afgesproken.
Wij denken, dat Sylvester ook de ouders beter kan motiveren om het schoolgeld te betalen, daarnaast verwachten we dat hij in zijn hoedanigheid van directeur ook de leraren beter kan motiveren, aangezien ze dan voor Sylvester werken, en niet meer voor de Kidz Active Foundation.
Wij hebben Sylvester beloofd, dat mocht hij deze zware, verantwoordelijke en belangrijke taak aannemen, wij m absoluut nog zullen ondersteunen, zo wie zo tot eind dit jaar 2016, en mogelijk nog langer mocht dit nodig zijn.
Dit was voor ons Team een enorme spannende week.
Eergisteren heeft Sylvester ons zijn positieve besluit medegedeeld, hij is met andere privéschool directeuren gaan praten, met zijn leraren van de afgelopen jaren, en met een paar hele goede vrienden.
Uiteraard hebben wij en zij, hem gewaarschuwd voor de financiële onzekerheid etc.
Toch durft hij de taak aan.
Wij wensen Sylvester en zijn team alle goeds voor de toekomst.

En voor jullie denken dat Kidz Active stopt, NEEEEEE, maar we willen wel meer professionaliteit op school. Dat is voor ieder kind het beste.

Maandag 23 mei 2016

Een beetje jammer, maar het is me niet gelukt om gisteren en eergisteren een stukje op FB te zetten, vandaag maar weer eens in de pen geklommen.
Kort samen gevat, hebben we met de aannemer en de timmerman op school doorgenomen wat we precies willen, en hopen te kunnen krijgen voor een bibliotheek, dit alles moet naar nu blijkt zo goedkoop mogelijk,( haha net als altijd dus), maar het geld wat we voor een biblotheek hebben, om te besteden, mag geen cent méér gaan kosten.

 

 

 

 

 

 

 

 
Er moet namelijk ook een nieuwe vloer komen in een van de klaslokalen deze is echt vol met gaten, het cement is aan het afbrokkelen, niet echt gek na ruim 10 jaar.

Het hekwerk rondom het sportveld is verdwenen, waardoor als er gevoetbald wordt, het voor de andere kinderen niet veilig is op het schoolplein, beetje jammer dat Ghanese kinderen totaal geen respect hebben voor spullen, en gewoon het hekwerk slopen.
Plus dat het hekwerk ( van het hek rondom de school) achter het computerlokaal totaal is verdwenen, om de zelfde reden.
Dus een paar flinke onkosten erbij.
Beetje jammer en beetje lastig.

 

 

 

 

 

 
We zijn weer voor een gesprek naar de Ghanese Education Service geweest, en hebben nogmaals gevraagd, om ons exact te vertellen wat er gebeurt als de GES de school over zou nemen, of wat er gebeurt als ze alleen de salarissen gaan betalen, etc. etc. 100 vragen, en 100 antwoorden. En dat allemaal in een klein kantoortje ergens boven, wel een hoge abtenaar,dus dat was wel fijn, en we kregen "gelukkig" veel hulp, binnen de kortste keren stond het kantoor vol met mensen, die het allemaal beter wisten, en de TV loei hard aan, een ontspannen gesprek, dat mag gezegd. Wel zijn we weer wat wijzer geworden.

Er wordt door ons, John en ik, en Rianne, Mary en Katinka in Nederland, loeihard gewerkt en gebrainstormd wat we moeten doen, om de onkosten te verlagen voor Kidz Active in Nederland, en hier toch alles goed door te laten gaan.
Met name de salarissen van de leraren en de maaltijden voor de kinderen, blijft een hele hoge post voor ons, diegene die het schoolgeld niet betalen, 10 cedis per maand dus € 2,50 , zijn er nog altijd veel. Maar er wordt wel al veel beter betaald dan bv twee of drie jaar terug. Er kan natuurlijk nog steeds geen kind van naar school, ook als het wel wordt betaald, omdat Kidz Active nog steeds alle kosten op zich neemt, van boeken tot uniform en schoolmeubilair tot noem maar op, maar een bijdrage is wel heel fijn.
Inmiddels betalen er gelukkig ook kinderen wel voor de maaltijd, 50 pesewa's per dag, haha dat is 12 euro cent, uiteraard kunnen we ook daar geen maaltijd voor betalen, maar alle beetjes helpen.

Tot zover weer , hopen dat we morgen weer iets te vertellen hebben. maar nu gaan we met de vrijwilligers een lekker chocolade cakeje eten in de tuin van de Lodge, hhmmm zin in, wist niet eens dat, je dat hier tegenwoordig ook al kunt kopen.

Donderdag 19 mei 2016

Allereerst wil ik toch even zeggen, dat John en ik niet alleen ( vrijwillig) werken voor Kidz Active, maar dat we uiteraard alles in samenspraak/ samenwerking doen met ons Kidz Active team in Nederland, Mary, Rianne en Katinka.
Dinsdagochtend naar ons project van de vrouwen met een beperking, Maria en co, Maria is al bij ons ( Kidz Active Foundation) vanaf 2004, toen Patricia van Vrijwillig Wereldwijd en ik hier voor het eerst kwamen.
Maria heeft vorig jaar dochtertje Nassara. gekregen, de vader wil er niets mee te maken hebben, is getrouwd etc. Ze is dolgelukkig met haar kindje, ze heeft altijd al moeder willen worden, maar het leven is nu uiteraard dubbel zwaar voor haar, ze kan nu pas weer gaan werken als Nassara naar school gaat.
Wij van Kidz Active helpen Maria en de andere vrouwen van haar groepje, door de huur van de kamer te betalen, als dit nodig is, maar ook om ze naaiwerk te geven, voor school, of voor de Kidz Active Lodge maar ook voor privé. Beter de hengel te geven dan de vis.Mijn camara weigerde bij Maria`s place, maar gelukiig kwam ze smiddag nog naar ons toe, vandaar toch twee foto`s van nu. Smiddags afspraken gemaakt met de aannemer voor morgen, en we hebben tekeningen gemaakt en berekend hoe te doen voor de bibliotheek, daarover morgen.

 

 

 

 

 

 

 

Gezellige avond gehad met het wekelijkse diner in de Lodge met alle vrijwilligers, van Vrijwillig Wereldwijd die er nu zijn, en het team. Sylvester, Bash en Priscilla.
Hassan zijn baan is op dit moment te druk en Habiba heeft pijn aan dr oog, dus zij waren niet gekomen.

Woensdag 18 mei 2016

Maandagmorgen vroeg op pad en naar school, altijd toch weer een tikkie nerveus, wat treffen we aan, maar ach het was weer zoals altijd, ik was tot in mn tenen geroerd, wat hebben we toch een prachtig project neergezet in een omgeving waar armoede en honger troef zijn.
En was een ieder weer blij ons te zien en wij hen, Madame Latifa ( lerares) tilde me zo`n drie x van de grond en ik ben toch echt niet meer dat slanke popje. Fijn de kinderen weer te zien, echt genieten.
Dit maal wilden we een tweede toiletruimte bouwen,( eigenlijk derde, we hebben ook nog een peuter toiletten ruimte, 12 w.c tjes) maar de overheid stelt een bibliotheek meer op prijs, dusssss oke dan, we gaan ervoor. Klein probleempje is ons weinige geld dus we moeten innovatief zijn, en dat zijn we haha.De oude store van een paar jaar geleden, waar de hoofdmeester nu zijn kantoor hield, gaan we ombouwen,dat wordt met flink wat aanpassingen de nieuwe store, en kantoor hoofdmeester.

 

 

 

 

 

 

De (grote) store die we nu hebben is in 2014 gebouwd, die gaan we leeghalen en zo verbouwen dat we er de biblotheek in kunnen maken, het wordt gerommel en gedoe, maar het gaat ons zeker lukken, blij mee. Op de foto het rooster van de JHS, speciaal gemaakt voor de Kidz Active school, ( zoooo trots).

Dinsdag 17 mei 2016

Afgelopen week, zijn John en ik weer naar Ghana vertrokken en inmiddels afgelopen zaterdag in Tamale aangekomen .
Sylvester, Habiba en Hassan stonden ons op te wachten op het vliegveld, later heeft ook Bash zich bij ons gevoegd, het was weer gelijk als vanouds. Ook de mannen van de Kidz Active Lodge helemaal blij en wij ook.

 

 

 

 

 

 

 

Zondagochtend gelijk vroeg aan het werk, Hassan is tegenwoordig naast zijn werk, ook boer, dus kon niet komen, dus hebben Priscilla en ik samen de micro-kredieten gedraaid, ging top.
Er zijn , van zowel de A groep als de B groep, veel vrouwen gekomen om te betalen, daar gaan we voor naar twee Chiefs palaces, op de foto`s staat niet iedereen, omdat het zondag was, dus veel moesten naar bruiloft of begrafenis, na het betalen.
De vrouwen hebben echt goed betaald, en kregen gelijk van ons "Kidz Active" een mooi cadeautje, een zak rijst en twee blikken tomaten, wat een blijdschap. Alle vrouwen krijgen bij goed betalen, dus iedere maand ook echt een gedeelte afbetalen,na alles afbetaald te hebben in een jaar, ook een bonus. Na de payday, gezellig met de hele groep lunchen in de Lodge. Inmiddels al heel wat visite over de vloer gehad, allemaal bekenden even gedag zeggen, we zijn weer een beetje thuis.